ŠEF NATO-A ZA EUROPU

Admiral Stavridis pohvalio hrvatske vojnike

01.10.2010 u 17:45

Bionic
Reading

Admiral James G. Stavridis, vrhovni zapovjednik Savezničkih snaga za Europu, susreo se u petak u Zagrebu s visokim hrvatskim dužnosnicima i posebno pohvalio sudjelovanje hrvatskih vojnika u misijama NATO-a u Afganistanu i na Kosovu te UN-a na Golanskoj visoravni

Stavridisa, ujedno i zapovjednika američkih snaga u Europi, primio je predsjednik Republike Ivo Josipović koji je istaknuo da Hrvatska podupire ulazak u europske i euroatlantske integracije svih država regije te im u tome pomaže razmjenom svojih iskustava, priopćeno je iz predsjednikova ureda.

Sugovornici su istaknuli važnost sveobuhvatnog pristupa u rješavanju kriza u sklopu novog Strateškog koncepta NATO-a o čemu će se detaljnije raspravljati na summitu Saveza u Lisabonu, dodaje se u priopćenju.

Admiral Stavridis susreo se i s premijerkom Jadrankom Kosor koja je rekla da će Hrvatska kao ponosna članica NATO-a jednako snažno nastaviti davati svoj doprinos u očuvanju stabilnosti i mira.

Kosor je istaknula da se Hrvatska posebno zauzela kako bi BiH dobila Akcijski plan za članstvo u NATO-u i smatra da će reforme koje ta država mora provesti biti značajne za stabilnost ovog dijela Europe, priopćeno je iz vlade.

U razgovoru s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, Stavridis je rekao kako se stječe dojam da je Hrvatska svojim političkim i vojnim doprinosom NATO-u, već dugogodišnji član Saveza, stoji u priopćenju MVPEI-a.

Admiral Stavridis istaknuo i pozitivan odnos Hrvatske prema zemljama regije i politiku koja nastoji iznaći mirna, na pregovorima temeljena rješenja za sva političko-sigurnosna pitanja.

Ministar Jandroković ponovio je stav hrvatske vlade kako je euroatlantska perspektiva za države jugoistočne Europe nužan uvjet za stabilnost cijele regije i poticaj za reforme u tim zemljama, dodaje se u priopćenju.

Stavridis se sastao i s ministrom obrane Brankom Vukelićem, koji je podsjetio na nedavnu odluku Hrvatskog sabora kojom je broj hrvatskih vojnika u Afganistanu povećan s 300 na 320, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.