'OTVORENO' O BIH NAKON PRESUDE

Abdulah Sidran: Nije svatko toliko naivan i lud da vam vjeruje

  • Autor: B. S. / HRT
  • Zadnja izmjena 05.12.2017 10:34
  • Objavljeno 05.12.2017 u 07:09
Abdulah Sidran u 'Otvorenom'

Abdulah Sidran u 'Otvorenom'

Izvor: Screenshot / HRT / Autor: tportal.hr

Kakav je položaj Hrvata u BiH nakon haške presude šestorici? Zašto premijer Plenković putuje u Mostar? Mogu li se očekivati nova uhićenja u Bosni i Hercegovini? Ove teme analizirali su gosti HRT-ove emisije Otvoreno: Nino Raspudić, kolumnist Večernjeg lista, akademik Abdulah Sidran, književnik, Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, te Hrvoje Klasić, povjesničar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Govoreći o povjerenju u Haški sud, Nino Raspudić kazao je kako su sudac Agius i tužitelj Scott, koji su radili na predmetu bosanskohercegovačke šestorke, nedavno bili u Bosni i Hercegovini. Tužitelj Kenneth Scott je prije nekoliko tjedana boravio u istočnom Mostaru kao dragi gost Safeta Oručevića, ratnog gospodara istočnog Sarajeva, istaknuo je u 'Otvorenom' Raspudić. Smatra kako presuda bosanskohercegovačkoj šestorki za stanje u Bosni i Hercegovini znači pojačavanje frustracije i osjećaja nepravde u slučaju Hrvata te pojačavanje apetita Bošnjaka, a da Srbe uvjerava da su do sada bili u pravu sa svojom dominantnom politikom.

Druge su zemlje snosile troškove izbjeglica iz BiH koje su bile u Hrvatskoj i Hrvatska je u tome smislu bila kompenzirana, istaknuo je akademik Abdulah Sidran. Naglasio je da su Daytonski sporazum potpisala trojica predsjednika, susjednih, suverenih država i članica Ujedinjenih naroda, a spominje i da u javnom diskursu sada dolazi do rata za interpretaciju. 'Vi morate demantirati Hrvoja Šarinića, vi morate demantirati desetine knjiga koje su napisali hrvatski generali, u kojima se spominje 48 sastanaka u Karađorđevu između predsjednika zaraćenih država. Pa gdje to ima, nigdje!? I nemojte računati da je svatko toliko naivan i lud da vam vjeruje', zaključio je Sidran.

  • +1

Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Bašić

Suočavanje s prošlošću u društvima u kojima je bilo rata, smatra povjesničar Hrvoje Klasić, nije dobro. Povjesničar mora u obzir uzeti sve dokumente, a oni često ne idu u prilog onome kako biste vi voljeli da izgleda prošlost, istaknuo je Klasić. Ima dokumenata koji govore o pomaganju izbjeglicama, o obrani BiH, o sudjelovanju u međunarodnom priznanju, ali moramo biti svjesni da ima i dokumenata koji nisu baš tako sjajni za našu prošlost, rekao je Klasić.

  • +2

Dočekivanje presude šestorki iz BiH u Mostaru

Izvor: Reuters / Autor: Dado Ruvić

Da predsjednik Franjo Tuđman nije bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata, za Davora Ivu Stiera to je nedvojbeno. Ocjenjujući rad Haškog suda, Stier je kazao kako nakon više od četvrtine stoljeća nije osudio najodgovornije za agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Milošević je procesuiran, ali im je umro prije donošenja presude, a šef kontraobavještajne službe, general Vasiljević, koji je osmislio i implementirao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i BiH, nije procesuiran te je u jednom trenutku bio i suradnik tužiteljstva, istaknuo je Stier.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!