UOČI PUTA U MOSTAR

Plenković se povukao: Poštujemo presudu, ali...

04.12.2017 u 13:34

Bionic
Reading

Predsjednik vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da Hrvatska poštuje presudu bosanskohercegovačkoj šestorki, ali je nezadovoljna nekim njezinim dijelovima, posebno onima kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha

'Vidjeli ste preciznu izjavu vlade nakon presude i volio bih da se ta izjava ne interpretira pogrešno nego da se čita onako upravo onako kako je izgovorena, to bi bilo jako važno da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu', kazao je Plenković novinarima na gospodarskom skupu u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Druga je stvar izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presude, kazao je Plenković, pogotovo 'kada kao država pokušate triput biti prijatelj suda, a onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena', objasnio je premijer. 

Podsjetimo, premijer Plenković je u srijedu, nakon objave presude BiH šestorici, izjavio sljedeće:

'Državni vrh nije mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako je navedeno u presudi. Apsurdno je da niti u jednoj pravomoćnoj presudi nije utvrđena odgovornost Srbije za udruženi zločinački poduhvat u BiH. Hrvatskoj je neprihvatljiva današnja drugostupanjska presudaJasno smo kazali da smo nezadovoljni ovom presudom', rekao je premijer u srijedu odgovarajući na pitanje je li presuda BiH šestorici 'politika ili pravda'.

Za Praljkovo samoubojstvo u sudnici Plenković je u srijedu rekao kako 'taj čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu' te je najavio da će Vlada razmotriti sve pravne i političke instrumente kako bi osporila neke dijelove današnje presude. 

Te su Plenkovićeve izjave bile povod za članak u britanskom Guardianu, u kojem se navodi kako je hrvatski premijer pvi europski čelnik koji je podržao ratnog zločinca.

  • +17
Dodjela nagrade za gospodarstvenika godine Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer je danas još kazao da na čelu hrvatskog izaslanstva večeras ide u Mostar 'razgovarati s Hrvatskim narodnom saborom, razmotriti situaciju, naravno, uvijek uz puni pijetet, punu sućut prema žrtvama i zločina koji su se dogodili vezano uz ovu presudu, ali i svih ostalih zločina u BiH'.

Ponovio je da će Hrvatska tražiti 'neku vrstu involviranja' ako netko od odvjetnika pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti. 

Najavio je Plenković i tematsku sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu na kojoj je planirano razmatranja cjelokupnog rada Haškog suda i kazao da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović biti na sjednici i 'iznijeti određene političke i pravne ocjene o Haškom suda s osvrtom na ovu zadnju presudu'. 

  • +49
Sva lica Andreja Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia