LJUBLJANSKA BANKA

A što će sad Janša i Milanović?

07.02.2013 u 11:53

Bionic
Reading

Javnost u Hrvatskoj i Sloveniji zadovoljna je rezultatima maratonskog sastanka Vesne Pusić i Karla Erjavca u Otočcu ob Krki na kojem je objavljeno da su se dogovorili oko rješenja za problem Ljubljanske banke, ali su i zagolicali maštu svima jer se ne zna što su to točno dogovorili

Službeno još nekoliko dana nećemo znati što se dogovorilo, sve dok ministri vanjskih poslova ne obavijeste premijere, a oni vlade i svi skupa zauzmu stav je li dogovoreno rješenje i koja je od ponuđenih podvarijanti prihvatljiva. Svima je jasno da već znaju sve svi koji trebaju znati što je dogovoreno. Jer Erjavec je i tako tijekom pauza šestosatnog sastanka zvao premijera Janeza Janšu za mišljenje, a sumnjamo da je i Zoran Milanović ostao neobaviješten.

U četvrtak i petak je u Bruxellesu sastanak Europskog vijeća na kojem će sudjelovati Milanović i Janša i ovoga puta će imati konkretnu temu za razgovor te će priče o skijanju i biciklizmu moći ostaviti za neki idući put. Europska komisija sa zanimanjem prati razvoj događaja oko hrvatske ratifikacije te će ih njihovi dužnosnici pogurnuti da nastave put u smjeru koji su im zacrtali ministri vanjskih poslova. Koliko je važan rasplet priče o ratifikaciji pristupnog ugovora Hrvatske u slovenskom parlamentu, koji je uvjetovan rješenjem pitanja Ljubljanske banke, ilustrira i izvještaj mariborskog dnevnika Večer o službenom posjetu predsjednika Boruta Pahora Austriji koji je obilježilo zanimanje austrijskih novinara za to pitanje.

U javnosti se kao najčešće spominje rješenje koje bi uključilo poravnanje aktive i pasive stanja Ljubljanske banke.

Već idućeg tjedna, ako sve uključene strane potvrde rješenje, moglo bi se i službeno znati o čemu se radi. U Sloveniji se, kao što je poznato, raspada vlada Janeza Janše pa će biti bitno kako će se prema svemu postaviti oporba. Nadamo se da se Hrvatska ponovo neće naći između dvije vatre unutrašnjih slovenskih političkih obračuna.