žustra rasprava

Promjena Ustava: 'Ovakvim faraonskim ovlastima Ustavnog suda i nemogućim kvorumom referendumi će se dokinuti'

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 13.07.2022 23:24
  • Objavljeno 13.07.2022 u 23:14
tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Otvoreno HRT / Screenshot

Hoće li najavljena promjena Ustava otežati ili olakšati raspisivanje referenduma u Hrvatskoj, dobiva li njom Ustavni sud faraonske ovlasti? Je li smanjivanje broja potrebnih potpisa i produljenje roka za njihovo prikupljanje velika pomoć pokretačima inicijativa? Ili će visoki prag ukupnog broja upisanih birača, koji je potreban za njegov uspjeh, eutanazirati bilo kakav referendum? Na ta pitanja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno raspravljali su Damir Habijan (HDZ), Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta), Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata i Robert Jankovics, Klub zastupnika nacionalnih manjina

Damir Habijan (HDZ) podsjetio kako je prije dva i pol mjeseca u Saboru bio prijedlog zakon o referendumu.

'Tada je unisono, i iz redova HDZ-a, ali iz redova oporbe, bilo postavljeno pitanje, ako želimo pravno područje referenduma dosta regulirati, a moramo priznati da postoji nejasnoća i manjkavosti u postojećem pozitivnom propisu, onda moramo pristupiti izmjenama Ustava i ustavnog zakona. To je bio unisoni stav i vladajućih i opozicije. Danas vidim u Saboru, pogotovo u dijelu oporbe drugačije glasove, ali ponovno dolazi na pijedestal ono što je modus operandi i narativ, pogotovo kolega iz Mosta, koji očito ovdje vide priliku da skupe određene političke poene. Cilj ovih izmjena Ustava i ustavnog zakona je da se pravo područje referenduma doista uredi da bude prihvatljivo i da se olakša te da bude potpuno jasno kako proces referenduma teče', objasnio je Habijan u emisiji Otvoreno.

Istaknuo je kako ustavnopravni stručnjaci također ističu kako je dobro da Ustavni sud odlučuje o ustavnosti pitanja odmah na početku kako bi se spriječila, energija, trošak i strast koja nastane kad se skupe potpisi i onda tek Ustavni sud kaže kako pitanje nije u skladu s Ustavom.

'Skupljate armature i USKOK-ove optužnice'

Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) rekla je kako joj je smiješna kosatatacija kolege Habijana da Most skuplja političke bodove na ovome.

'Možda i skupljamo političke bodove. Nekad ste skupljali satove, a sada ste spali na to da skupljate armature i USKOK-ove optužnice. Vidjet ćemo, neka građani procijene čiji ima se izlog više sviđa', rekla Selak Raspudić.

'Potpuno je nevažno koliko će malo biti potrebno potpisa skupiti u situaciji kada se referendum nikada neće moći realizirati, odnosno neće se njegov zahtjev ostvariti u praksi. Daju se faraonske ovlasti Ustavnom sudu koji može i prije prikupljanja potpisa prekinuti inicijativu i reći da je pitanje protuustavno. A da će to učiniti pokazuje nam 30-godišnja praksa u RH gdje Ustavni sud nije blagoslovio niti jedno referendumsko pitanje. Po vašem prijedlogu za izmjenu Ustava trebalo bi 1,2 milijuna potpisa, odnosno glasova, a ako tome pridodati i dio ljudi koji bi bio protiv mi bi trebali imati veću izlaznost na referendum nego što to imamo na demokratske izbore.

Ovakvim ovlastima Ustavnog suda i nemogućim kvorumom, referendumi će se dokinuti. Povod je bila činjenica da je HDZ vidio da postoji malo volje u narodu i da se narod angažirao da bi dokinuo HDZ-ovo svevlađe za vrijeme COVID krize. Ono čega se HDZ zapravo pribojava je eskalacija problema na jesen i 'Bog zna kakvih mjera' koje planiraju uvesti pa želi onemogućiti građane u jedinom institucionalnom načinu kanaliziranja njihove političke volje u međuizbornom razdoblju. Posljedica toga mogu biti jedino ulični nemiri. Ovakvim, praktičnim dokidanjem referenduma vi de facto' tjerate ljude na ulicu', istaknula je.

'Zazivate građanski neposluh'

Odmah je reagirao Habijan.

'Počet ću od ovog zadnjeg. Interesantno je, to ste spomenuli tijekom rasprave u Hrvatskom saboru, jedino vi, dakle iz Mosta. Mislim da konkretno baš vi i kolega Grmoja. Zazivanje ulice na jesen, nemira, građanski neposluh. Interesantno je zato što je to narativ koji je u jednom trenutku spomenuo i predsjednik Milanović. To samo potvrđuje ovu tezu da je to očito vaš mentor s kojim vrlo često komunicirate i da je to ona teza koju smo postavili, vrlo točna. Što se tiče 'faraonskih ovlasti' Ustavnog suda koje spominjete - ovlasti Ustavnog suda se uopće ne mijenjaju. Samo što se mijenja je da će Ustavni sud imati priliku odlučiti o ustavnosti referendumskog pitanja, prije iz razloga koje sam naveo', rekao je.

'Mi smo u prvoj fazi, ovo je tek prijedlog odluke da se pristupi izmjeni Ustava i Ustavnog zakona. Tek sada slijedi prijedlog nacrta i onda će se raspravljati', napomenuo je.

  • +2

Konferencija za medije Mosta o odluci Odbora za ustav o provjeri ustavnosti referendumskih pitanja

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Sve je postalo predmet ozbiljnih preispitivanja'

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović odgovorio je pitanje zašto je 10 njegovih kolega u stranci dalo potporu prijedlogu, a drugi nisu, kao ni on.

'Zato što tog trenutka nisam bio u klubu. Nema tu podjela kad je riječ o inicijativi koju smo mi podržali kao inicijativu da se otvori rasprava bez ulaženja u meritum stvari. HDZ-u nije bio potreban bilo koji naš potpis, bilo mu je dovoljno 31. Radi se o tome da se deklarira politička volja da se ide u proces izmjena Ustava. Sutra ćemo izaći s našim prijedlogom zaključka da se otvori opća rasprava u Ustavu i da se razgovara o Ustavnoj reformi Hrvatske. Sve je postalo predmet ozbiljnih preispitivanja od posljednje izmjene Ustava 2000. godine - izborni sustav, pitanja Ustavnog suda i na koji se način biraju njegovi suci, teritorijalnog ustroja RH, svi pričaju o 573 općine, o pitanjima nove generacije ljudskih prava, prava na zdravi okoliš, prava na zdravlja', nabrojao je Vidović.

Naglasio je da se neće trgovati u razgovorima.

'Htjeli bismo da se u ovoj zemlji koja je ispunila svoje državne ciljeve - integrirana u EU, Schengen, euro - treba otvoriti raspravu o budućnosti. Toga nema. Nema minimalnog suglasja oko temeljnih pitanja u kojem će se pravcu ova zemlja razvijati. Ustavne promjene postaju ozbiljna smetnja. Sad će se pojaviti Zakon o obrani, koji će biti dvojben s Ustavnog stajališta jer se ide u smanjivanje ovlasti Predsjednika Republike koje su Ustavom definirane', rekao je Vidović.

'Imamo otvoren čitav niz pitanja koja zahtijevaju ozbiljan razgovor i mi idemo s prijedlogom otvaranja nacionaonalnog okruglog stola', dodao je.

'Ovo je hrabar prijedlog Vlade'

Robert Jankovics iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina, rekao je kako je ovaj prijedlog za izmjenu Ustava iznimno hrabar prijedlog koalicijske većine koja podupire Vladu RH.

'Mi smo se u zadnjih godinu i pol dana teško dvoumili ići li u tako sveobuhvatnu izmjenu i uređene pitanja referenduma ili samo ići na izmjenu Zakona o referendumu. Kad je u ožujku bio prijedlog zakona čuli smo od brojnih klubova potrebu da se ide u cjelovito uređenje pitanja referenduma. Da bismo smanjili broj potpisa potrebnih na referendumu, mora se mijenjati Ustav da se to omogući', rekao je Jankovics.

Dodao je kako je Zakon o referendumu jedan od najstarijih zakona u RH. On je iz 1996. i mijenjan je tri puta, uglavnom kozmetički. 

'Ovo je vrlo hrabar prijedlog da se u ovo ide. U najgorem slučaju ostat ćemo tu gdje jesmo, a to znači 10% potpisa u 15 dana. Mi smo išli s namjerom da to promijenimo. Ovo je povijesni iskorak koji 26 godina nijedna Vlada prije ove nije imala hrabrosti napraviti', naglasio je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!