POTPORE VLASNICIMA

700 kuna za obnovu krovova s rodinim gnijezdima

12.01.2011 u 17:13

Bionic
Reading

U posljednje tri godine deseci vlasnika kuća s gnijezdima bijele rode na krovovima dobili su od države po 700 kuna godišnje kao pokriće dijela troškova održavanja dimnjaka i krovišta

Gnijezdo ove velike zakonom zaštićene ptice može biti visoko i do pet metara, široko dva metra u promjeru i težiti do jednu tonu. Rode nakon povratka sa zimske selidbe očekuju gnijezdo koje su sagradile prijašnjih godina, dograđuju ga, ali njegovom težinom opterećuju krov kuće na koji su ga smjestile.

Rodino gnijezdo na krovu kuće garantira blagostanje i sreću ukućanima, ali ipak dobro dođe potpora jer su krov i dimnjak pod dodatnim pritiskom budući da je gnijezdo obično velika hrpa isprepletenog granja koje rode vežu komadima blata, stajskog gnoja i drugog materijala koji nalaze u prirodi. Projektom Zaštita i očuvanje bijele rode Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) od 2008. godine vlasnicima kuća plaća dio troškova održavanja krovova s gnijezdima u kontinentalnim hrvatskim županijama.

Opstanak bijele rode vezan uz seosku sredinu i ljude

U Osječko-baranjskoj županiji lani je potpore dobilo 17 vlasnika kuća i gospodarskih objekata, ali na području te županije u budućnosti bi ih moglo biti i više jer je zabilježeno 49 gnijezda od kojih je dio aktivan, a dio neaktivan. 'Život i opstanak zaštićene vrste bijele rode neizostavno je vezan za seosku sredinu i ljude. Zato su očuvanje gnijezda na krovovima kuća i objekata, u kojima rode najradije podižu svoje mlade, i dodjela poticajnih sredstava važan segment u zaštiti ove močvarne ptice. Roda je pokazatelj bioraznolikosti i suživota čovjeka i prirode. Osim toga, projektom se želi doprinijeti razvoju seoskog turizma i ruralnog područja', kaže Ivana Buzuk, stručna voditeljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Osječko-baranjske županije.

Na području Virovitičko-podravske županije zabilježeno je 49 rodinih gnijezda, popisom 2004. godine u Brodsko-posavskoj županiji 135 gnijezda, a u Požeško-slavonskoj županiji lani je potpore dobilo 22 vlasnika kuća s gnijezdima. Ovaj projekt FZOEU-a pokrenut je isprva u rodinim gnijezdima najbogatijoj Sisačko-moslavačka županija na prijedlog predsjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijane Petir. U toj županiji, uz Savu rode su se ugnijezdile na 323 krova i 88 stupova, a tamo je smješten i Čigoč, europsko selo roda. U Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode procjenjuju da u Slavoniji postoji više od tri stotine rodinih gnijezda, kaže Buzuk.

U brošuri o projektu, FZOEU procjenjuje da se u Hrvatskoj gnijezdi između 1.100 i 1.300 parova roda. Bijela roda (Ciconia ciconia) pripada europskim gnjezdaricama i strogo je zaštićena zakonom o zaštiti prirode i pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. Zbog brojnosti, u Crvenoj knjizi ugroženih ptica Hrvatske rode još uvijek pripadaju kategoriji niskorizičnih vrsta, ali se procjenjuje da će vrlo brzo postati ugroženije obzirom na promjene u intenzivnoj poljoprivredi, njihovim staništima, širenju prometnica i urbanizaciji, mijenjanju vodnih tokova i ostale promjene u okolišu koje mijenjanju uvjete života roda.