MINUTA ŠUTNJE ZA ŽRTVE

50. godišnjica gradnje Berlinskog zida

11.08.2011 u 15:10

Bionic
Reading

U ekumenskoj molitvi u berlinskoj Kapeli pomirenja, a u povodu 50. godišnjice početka gradnje Berlinskoga zida, sudjelovat će luteranski i katolički biskupi, njemački predsjednik Wulff i kancelarka Merkel

U Kapeli pomirenja, izgrađenoj na temeljima i ostacima Berlinskog zida u središtu Berlina, u subotu u 11.15 sati započet će ekumenska molitva kojom će se Njemačka prisjetiti 50. obljetnice podizanja Berlinskog zida, 13. kolovoza 1961, a predvodit će je katolički pomoćni biskup Matthias Heinrich i protestantski evangelički biskup Markus Dröge.

Njemački predsjednik Christian Wulff i kancelarka Angela Merkel najavili su svoje sudjelovanje na komemoraciji.

Kapela, podignuta na mjestu stare crkve srušene tijekom gradnje zida, mjesto je molitve protestantske Zajednice pomirenja i dio je spomenika Berlinskog zida. Za zajednicu vjernika i za posjetitelje ona je mjesto sjećanja i molitve. Ondje je uvijek živa uspomena na žrtve Berlinskog zida.

U noći s petka na subotu od ponoći do 6 sati ujutro u kapeli će se čitati biografije ljudi koji su ubijeni na zidu. Na prijedlog Svjetskog ekumenskog vijeća crkava 13. kolovoza u 12 sati zvona svih crkava u Berlinu zvonit će i označiti minutu šutnje za sve žrtve.