SILOM DO UŠTEDA

5.000 kuna kazne ako ne ugradite razdjelnike na sve radijatore

RADIJATOR RAZDJELNIK GRIJANJA

RADIJATOR RAZDJELNIK GRIJANJA

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

U sljedeće tri godine u sve stare stanove trebaju biti ugrađeni razdjelnici toplinske energije, odnosno uređaji za mjerenje potrošnje toplinske energije. Novim zakonom o tržištu toplinske energije, koji bi nakon provedene javne rasprave uskoro trebao biti upućen u proceduru donošenja, jasno se propisuju rokovi u kojima sve građevine sagrađene prije stupanja novog zakona na snagu, odnosno korisnici toplinske energije, trebaju ugraditi razdjelnike s ciljem postizanja energetske učinkovitosti u zgradama, a time i ušteda za krajnje potrošače toplinske energije kao i smanjivanje negativnih utjecaja na okoliš, piše Glas Slavonije

Prazni novčanici

Prosječan trošak ugradnje termostatskog ventila i razdjelnika po radijatoru sada iznosi 500 kuna. Kako troškove ugradnje snose sami korisnici, a tek je u manjem broju slučajeva ugradnja bila sufinancirana preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili jedinica lokalne samouprave, upravo su financije najvjerojatniji razlog zbog kojeg se građani nisu odlučivali na tu investiciju.

Svaka stambena jedinica morat će imati zaseban uređaj za mjerenje potrošnje toplinske energije, a iako takva zakonska obveza do sada nije postojala, procjenjuje se kako je 60 tisuća potrošača već ugradilo razdjelnike kojima su ostvarili uštede i do 30 posto prvobitne potrošnje toplinske energije.

Do kraja iduće godine obvezu ugradnje razdjelnika imaju sve zgrade, odnosno građevine koje imaju više od 100 samostalnih uporabnih cjelina spojenih na toplinski sustav, a do kraja 2015. godine to trebaju učiniti i zgrade s više od 50 stanova. Krajnji rok - kraj 2016. godine - predviđen je za zgrade, odnosno građevine s dvije ili više samostalnih uporabnih cjelina. U zgradu ili građevinu, kako se predviđa zakonom, mogu se ugrađivati samo uređaji jednog proizvođača kako bi se omogućio jedinstveni sustav očitanja i naplate.

I dok su u proteklim godinama razdjelnici toplinske energije ugrađivani u zgrade u kojima se više od 50 posto stanara izjasnilo za tu investiciju, u budućnosti vlasnici stanova neće moći odbiti ugradnju razdjelnika i termostatskih ventila. Krajnji kupac, naime, kaznit će se 's pet tisuća kuna kazne ako u propisanom roku ne ugradi zaseban uređaj za regulaciju protoka toplinske energije, odnosno uređaj za regulaciju protoka toplinske energije za svako trošilo toplinske energije i/ili zaseban uređaj za mjerenje potrošnje toplinske energije za svaku samostalnu uporabnu cjelinu, odnosno uređaj za lokalnu razdiobu troškova toplinske energije', ističe Glas Slavonije

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!