ŠEST PO RICHTERU

43 osobe ozlijeđene u potresu na Baliju

13.10.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Najmanje 43 osobe su ozlijeđene, od kojih pet teško, u potresu magnitude šest stupnjeva po Richteru koji je u četvrtak pogodio područje 100 kilometara jugozapadno od indonezijskog otoka Balija, objavio je američki Institut za geofiziku (USGS), a prenosi CNN

Potres je na Baliju prouzročio materijalnu štetu i izazvao je paniku među stanovništvom, osobito među turistima koji ondje borave na odmoru. Zbog djelomičnog oštećenja krova jedne bolnice, odande je evakuirano nekoliko desetaka pacijenata.

Potres se dogodio na dubini od 61 km, a osjetio se na 40 km dugom području južne obale Balija. Indonezija se nalazi u području tzv. Pacifičkog vatrenog prstena. Radi se o pojasu vulkana koji okružuje Tihi ocean. Tu se nalazi 40 posto svih aktivnih vulkana.

Taj prsten, koji se proteže 48.000 km od vrha Anda do Aljaske i Aleutskih otoka, Japana, tropskih otoka Indonezije i Papua Nove Gvineje i dalje od Novog Zelanda, obuhvaća tri četvrtine svjetskih vulkana. Na njemu su se dogodile neke od najjačih erupcija, poput one na planini St. Helens. Seizmička aktivnost duž vatrenog prstena izaziva i jake potrese, uključujući potrese koji redovito tresu Japan i Kaliforniju.