bosna i hercegovina

20 godina zatvora za ratne zločine bivšem pripadniku vojske bosanskih Srba

16.08.2021 u 13:17

Bionic
Reading

Sud BiH u ponedjeljak je osudio na 20 godina zatvora bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Radu Garića nakon što ga je proglasio krivim za ratne zločine počinjene u istočnoj Bosni, uključujući i one u Srebrenici iz srpnja 1995. godine

Nepravomoćnom presudom Garić koji je u pritvoru osuđen je zbog ubojstava, zatvaranja, mučenja i prisilinih nestanaka u mjestu Vlasenica 1992. godine te u Srebrenici tri godine kasnije kada je počinjen genocid nad Bošnjacima.

Garić je presudom proglašen izravno odgovornim za nestanak 12 Bošnjaka iz vlaseničkog logora Sušica u vrijeme dok je bio pripadnik pričuvnog sastava policije bosanskih Srba.

Kasnije je postao pripadnikom vojnih postrojbi odnosno zapovjednik tzv. interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi. Pripadnici Garićeve postrojbe kao i on osobno sudjelovali su u zlostavljajnu skupine od dvadesetak zarobljenih muškaraca 1995. godine koji su poslije pogubljeni.

Među najtežim zločinima zbog kojih je Garić osuđen je brutalno ubojstvo mladića Bege Smajlovića koji je imao samo 25 godina. On je nakon strahovitog zlostavljanja počinjenog po Garićevoj zapovjedi usmrćen tako što su mu sjekirom odsjekli glavu.

"Ovakav odnos prema živom čovjeku rijetko je zabilježen u predmetima ratnih zločina", kazale je sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović obrazlažući presudu po kojoj je Garić proglašen krivim za još nekoliko sličnih ubojstava koje je sudsko vijeće ocijenilo krajnje brutalnim i beskrupuloznim.