AFD TRAŽI PROMJENE

17 tisuća hrvatske djece prima dječji doplatak iz Njemačke. Je li toj praksi odzvonilo?

21.03.2018 u 11:45

Bionic
Reading

Dječji doplatak koji njemačke službe uplaćuje za djecu građana Europske unije koja ne žive sa svojim roditeljima u Njemačkoj, se posljednjih sedam godina gotovo udeseterostručio a među zemlje u koje se isplaćuje najveći broj doplataka spada i Hrvatska.

"Godine 2017. Savezni ured za zapošljavanje je za djecu EU državljana koji rade u Njemačkoj a djeca žive u zemlji porijekla isplatio 343 milijuna eura", proizlazi iz upita zastupničke grupe desno-populističke Alternative za Njemačku a kako u srijedu prenose mediji RND grupe.

Prema istim informacijama ovaj iznos se drastično povećao posljednjih godina. 2010. Savezni ured za zapošljavanje je u EU inozemstvo prebacio dječjih doplataka u vrijednosti od 35,8 milijuna eura iz čega proizlazi da se ta svota u posljednjih sedam godina gotovo udeseterostručila.

Najveći broj djece koja žive izvan Njemačke nalazi se u Poljskoj (103.000) iza koje slijede Hrvatska i Rumunjska sa po 17.000 djece koja su ostala kod kuće dok im jedan ili oba roditelja rade u Njemačkoj.

Njemačka vlada je prije godinu dana donijela nacrt zakona po kojem bi se za djecu koja žive u inozemstvu isplaćivao dječji doplatak u visini doplatka koji se dodjeljuje u zemlji boravka ali je taj zakon naišao na otpor Europske komisije.

  • +3
Hrvatska i Rumunjska, nakon Poljske, primaju najviše dječjih doplataka iz Njemačke Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Dječji doplatak u Njemačkoj za prvo i drugo dijete iznosi 194 eura mjesečno, za treće dijete 200 a od četvrtog djeteta 225 eura mjesečno što je osjetno više nego u zemljama EU-a u koje odlazi najveći broj inozemnih uplata.

Zastupnik AfD-a Rene Springer žestoko je u razgovoru za medije RND grupe kritizirao ovo pravilo. „Njemačkom poreznom obvezniku je teško shvatljivo zašto svakog mjeseca moraju plaćati za djecu koja npr. žive u Bugarskoj“, rekao je Springer i optužio njemačku vladu za neučinkovitost.

Jedan predstavnik vladajuće koalicije se u istom mediju obranio od optužbi tvrdeći kako je njemačka vlada učinila sve kako bi spriječila ovu praksu ali da je zaustavljena od strane EU-a.