demografska mjera?

Stiže dječji doplatak za još 156.000 djece. Provjerite imate li i vi pravo na njega

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 06.03.2018 06:56
  • Objavljeno 06.03.2018 u 06:56
Zakon bi trebao zaživjeti od 1. srpnja

Zakon bi trebao zaživjeti od 1. srpnja

Izvor: Profimedia / Autor: Newman Studio / Alamy

Proširenje prava na dječji doplatak jedna je od nekoliko mjera Vlade koje bi trebale ublažiti alarmantne demografske trendove u Hrvatskoj. Izmjenama dohodovnog cenzusa pravo na dječji doplatak dobit će još 94 tisuće obitelji

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ovih dana je uputilo u javnu raspravu izmjene Zakona o doplatku na djecu kojima se dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak podiže s 50 posto na 70 posto proračunske osnovice, odnosno sa sadašnjih 1663 kune po članu kućanstva na 2328 kuna.

Time će pravo na dječji doplatak dobiti sve obitelji čiji je ukupni mjesečni dohodak po članu kućanstva niži od 2328 kuna.  

Prema procjenama tog ministarstva, ovim promjenama pravo na dječji doplatak dobit će još 94 tisuće obitelji, odnosno još 156 tisuća djece. Pritom se iznosi doplataka za pojedine razrede neće mijenjati. 

Prema sadašnjim odredbama, 299,34 kune dodatka po djetetu dobivaju obitelji koje po članu ostvaruju prihod do 543,14 kuna, 249,45 kuna one kojima je prihod po članu od 543,14 do 1119,53 kune te 199,56 kuna za obitelji s prihodom po članu od 1119,53 do 1663 kune.

Predloženim izmjenama se baza za posljednju skupinu proširuje na obitelji koje po članu imaju prihod do 2328 kuna.

Ostaje i tzv. pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete od 500 kuna, a dobivat će ga i obitelji obuhvaćene povećanjem dohodovnog cenzusa.

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota dramatično je podnio ostavku zbog loših mjera ministrice Murganić

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota dramatično je podnio ostavku zbog loših mjera ministrice Murganić

Izvor: Pixsell / Autor: Neven Bučević

Zakonskim izmjenama regulira se i dobna granica za ostvarivanje prava na doplatak za djecu koja pohađaju srednju školu. Prema sadašnjim odredbama, na doplatak imaju pravo djeca koja redovno polaze srednju školu do završetka školovanja, a najduže do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 19 godina.

Zakon predviđa iznimke kada se pravo na doplatak za djecu može ostvariti i do 21. godine života djeteta, koje se, uslijed bolesti, nalazi na redovitom školovanju. Međutim iznimkama nije bio obuhvaćen slučaj kada redovni program srednjoškolskog obrazovanja traje pet godina, što je sada učinjeno.

  • +11
  • +8

Pravo na dječji doplatak proširit će se za još 156 tisuća djece

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marusić

Ako sve bude po planu, zakon bi trebao biti izglasan do ljeta, a očekuje se da stupi na snagu 1. srpnja. Uvođenjem novih kriterija trebao bi se zaustaviti trend kontinuiranog pada broja korisnika doplatka za djecu koji je prisutan u posljednje dvije godine.

Pored proširenja prava na dječji doplatak, pronatalitetne mjere Vlade predviđaju povećanje broja vrtića i uvođenje smjenskog rada u njima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!