LANJSKA CRNA BILANCA

11.545 osuđenih zbog obiteljskog nasilja

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 22.09.2009 15:13
  • Objavljeno 22.09.2009 u 15:08
OBITELJSKO NASILJE

OBITELJSKO NASILJE

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Za kaznena djela obiteljskog nasilja lani je osuđeno 676 osoba, za prekršaje njih 10.869, a najveći broj žrtava obiteljskog nasilja bile su žene, navodi se u današnjem priopćenju u kojemu je ministar pravosuđa Ivan Šimonović povodom 10. obljetnice trostrukog ubojstva u Općinskom sudu u Zagrebu izrazio sućut obiteljima ubijenih žena, ali i svih ostalih žrtava obiteljskog nasilja te nasilja protiv djelatnika pravosudnih tijela.

Na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ministar ističe kako se boljom prevencijom, bržim reagiranjem i boljom koordinacijom policije, državnog odvjetništva i sudstva te uz suradnju s nevladinim udrugama, koje pružaju direktnu pomoć žrtvama nasilja, moraju spriječiti tragični slučajevi slični onome kada su prije deset godina ubijene sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i stranka u brakorazvodnoj parnici Gordana Oraškić, a teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković

Ministar pravosuđa smatra da je u međuvremenu ostvaren znatan napredak u borbi protiv obiteljskog nasilja i u osiguranju pravosudnih tijela, ali i da ima još mjesta za napredak.

Smanjenje broja sudova koji se provodi treba pratiti i odgovarajuća specijalizacija sudaca, smatra Šimonović te dodaje da će unutar okrupnjenih sudova specijalizacija za obiteljske sporove i za nasilje u obitelji omogućiti brže i učinkovitije djelovanje te doprinijeti boljoj zaštiti žrtava i prevenciji nasilja nad ženama.

Smanjenje broja sudova omogućava i veću koncentraciju osoblja zaštite te se time i unaprijeđuje njihovo osiguranje, smatra ministar.

Osiguranje pravosudnih tijela vezano je prvenstveno uz odgovarajuća financijska sredstva. Dijelom i kao posljedica tragedije na Općinskom sudu, od 2002. uvedeno je osiguravanje pravosudnih tijela s ciljem sprječavanja incidentnih situacija, navodi Šimonović ali i upozorava da danas samo 10 posto sudova ima 24-satnu zaštitu, 20 posto zaštitu u dvije smjene, 40 posto zaštitu u jednoj smjeni, a 30 posto u pravilu nema zaštite.

U vrijeme i u sudovima koji inače nisu pokriveni zaštitom, zaštita se, pak, osigurava prema sigurnosnoj procjeni za svaku raspravu.
U Ministarstvu kažu da je u cilju unaprjeđivanja zaštite Odjel za osiguranje pravosudnih tijela prerastao u Samostalni sektor s osam područnih jedinica i ukupno 214 zaposlenih.

Financijska sredstva nažalost i dalje su ograničavajući čimbenik, ali se u njihovim okvirima poduzima što je više moguće u zaštiti pravosudnih djelatnika, građana, te ostalih sudionika postupaka, zaključuje se na kraju priopćenja ministra pravosuđa Ivana Šimonovića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi