UDRI BRIGU NA VESELJE

10 naj izleta političara u estradne vode

15.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Političari su posebna vrsta ljudi i mi ostali to dobro znamo. Svaki dan slušamo kako su im usta puna naroda. Narod bi htio, narod treba, narod hoće, iza mene stoji narod...

Kad se pojedinac izdvoji iz cjeline zvane narod i usudi se zatražiti nešto konkretno od političara, uglavnom će naići na zatvorena vrata ili će završiti na ispitivanju državnih struktura, poput one djevojčice iz Sibira koja se usudila poslati pismo predsjedniku Putinu u nadi da će joj pokloniti hrčka.

Ipak, kada se približe izbori, nema toga što političari neće napraviti i načina na koji se neće poniziti samo da dobiju vaš glas. Otvarat će gradilišta za projekte koji se nikad neće realizirati, asfaltiranje jednog kilometra ceste ili izgradnju lifta u bolnici predstavljat će kao veliki uspjeh. Svojim dragim sunarodnjacima poklanjat će cvijeće, iće i piće. Grlit će se sa siromašnima i nemoćnima, nacionalnim i seksualnim manjinama, a spremno će i zapjevati. Zapravo, angažmanom glazbenih zvijezda u kampanji ili prijateljstvom sa slavnim muzičarima samo preko tuđe grbače žele ostvariti dodatne bodove kod birača. Kao da smo mi budale, pa ćemo odmah zaboraviti na gospodarske, plinske, natalitetne, sigurnosne i ine krize koje nisu sposobni riješiti iako su za to više nego dobro plaćeni.

Ovom prilikom izdvojili smo top deset izleta balkanskih političara u estradne vode. Koliko su bili uspješni, ocijenite sami.

1.Hrvatski premijer Ivo Sanader majstor je političkog marketinga i to mu nitko ne može osporiti. To pokazuje i njegov nastup s klapom Intrade i Tomislavom Bralićem, s kojima izvodi skladbu 'Croatio, iz duše te ljubim'.

2. Srbijanski predsjednik Boris Tadić je svoj politički imidž i prodor na vrh izgradio na slici urbanog, modernog i proeuropski orijentiranog političara, za razliku od nacionalsocijalističkih političkih protivnika na političkoj sceni koji gaje opančarsku tradiciju festivala u Guči. Zbog toga mu nije bilo teško zapjevati Bajaginu 'Što ne može nitko, možeš ti'. Druga je stvar to što je njegov imidž tek optička varka.

3.Milorad Dodik, premijer na genocidu stvorene države u državi Bosni i Hercegovini, još je jedan premijer koji se rado hvata mikrofona, i to vrlo često. Odabrali smo njegov duet s poznatim narodnim pjevačem Marinkom Rokvićem i pjesmu znakovita naziva 'Nek' vode me na sud i kažu da sam lud'.

4.Naravno, nismo zaboravili ni legendarni duet iz Hrvatske narodne stranke, Vesnu Pusić i Radimira Čačića. Često optuživana iz desničarskih klupa za, blago rečeno, anacionalizam, Vesna je odlučila dokazati svoju privrženost Republici Hrvatskoj javno pjevajući 'Moju domovinu'. Nije se proslavila.

5.Zagrebački bog i batina Milan Bandić poznat je po svojoj svestranosti. Penje se na Sljeme u pet ujutro, trči maraton Gospi, dogovara poslove bez natječaja, tečno govori hrvatski jezik s blagim kajkavskim naglaskom. Nevoljko je pristao otvoriti usta na 'Majko Hercegovino' u izvedbi Tereze Kesovije. Tko zna što mu je smetalo…

6.Anto Đapić, HDZ-ov igrač na funkciji predsjednika HSP-a, već nekih 15 godina uspješno odrađuje posao postupnog uništenja te stranke. Za nagradu vjerojatno nikad neće ostvariti svoju ambiciju i postati ministar u Vladi. U tome mu ni Thompson neće pomoći.

7.U Istri je na vlasti IDS otkad je i Hrvatske. Oporba mu je kilava i nikakva, ali barem raspjevana. Luciano Delbianco, bivši IDS-ovac za kojeg kažu da je stranke mijenjao kao kravate, sada predsjednik IDSF-a i član trija Kravate, vlasti u Istri će se dokopati kad Đapić postane ministar u Vladi na nacionalnoj razini. Dotad mu samo ostaje zapjevati 'Samo anđeli znaju…'

8.Bivši predsjednički kandidat Ante Prkačin poznati je ekshibicionist i politički marginalac. Ipak, svojim javnim nastupima često je znao uveseljavati, iako su se za njim vukle optužbe za umiješanost u ozbiljne afere, pa čak i zločine. 'Dalmatinac sam' s Hankom Paldum i Zdravkom Mamićem trio je kakav se može vidjeti samo u Malnarovoj 'Noćnoj mori'.

9.Svi znamo da su Slovenci 'bečka škola' i kultura. Tako i njihovi političari izbjegavaju mikrofon k'o zmija noge. Je li to zbog nemuzikalnosti Pahora, Janše, Tuerka, Jelničića i ostalih ili su zadovoljni time što Hrvati plešu kako oni sviraju? Pogledajte kako klavir svira Katarina Kresal, šefica tamošnjih liberalnih demokrata koji vladaju Slovenijom kao koalicijski partneri Pahorovih socijaldemokrata.


10. Za kraj jedna bonus snimka. Milorad Pupovac se opustio i zaplesao na predizbornom skupu SDSS-a na Zagrebačkom velesajmu uz moderni trubački ritam. Udri!