UPOZNAJTE JARVISA

Zuckerbergova kućna pomoćnica je - umjetna inteligencija!

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 13.01.2017 10:43
  • Objavljeno 20.12.2016 u 14:58
Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg

Izvor: Reuters / Autor: Edgard Garrido

Mark Zuckerberg izradio je umjetnu inteligenciju koja prigušuje svjetla i provjerava tko zvoni na vratima, a i pokušao ju je dobiti da mu pomogne pri oblačenju

Mark Zuckerberg zadao si je cilj za ovu godinu: izraditi digitalnog asistenta nalik Jarvisu kakvog koristi superjunak Tony Stark, odnosno Iron Man.

To je bila jedna u nizu novogodišnjih odluka koje suosnivač najveće društvene mreže svijeta svaća ozbiljnije nego većina nas. Tako se, recimo, bio obvezao kako će jesti samo meso životinje koju je osobno ubio, pročitati po jednu knjigu svaka dva tjedna i naučiti mandarinski kineski.

Malo manje od dva tjedna prije kraja 2016. godine Zuckerberg je predstavio svoju inačicu Jarvisa, računalni sustav temeljen na umjetnoj inteligenciji koji koristi za upravljanje svojim domom.


Zuckov Jarvis može paliti i gasiti svjetla, puštati glazbu, prepoznati tko je pred vratima i pustiti poželjne goste u kuću. Pokušao ga je spojiti s topom koji bi ujutro ispaljivao sive majice kratkih rukava po kojima je poznat, ali nije stigao napraviti odgovarajuće hardverske modifikacije.

Projekt mu je, kaže Zuckerberg, pomogao shvatiti potencijale i ograničenja umjetne inteligencije.

'Na neki način, umjetna inteligencija je bliže i dalje nego što zamišljamo. Bliža je tome da može napraviti moćnije stvari nego što većina ljudi očekuje, poput vožnje automobila, liječenja bolesti, otkrivanja planeta, razumijevanja medija. Svaki od tih segmenata imat će velik utjecaj na svijet, ali još uvijek pokušavamo shvatiti što prava inteligencija doista jest', naveo je u poduljoj objavi na Facebooku u kojoj je opisao stečena iskustva.

Četvrtina inženjera u Facebooku bavi se umjetnom inteligencijom, uglavnom pod okriljem dvije grupacije: FAIR (Facebook AI Research) i Applied Machine Learning.

Više:CNET

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!