POZAMAŠAN IZNOS

Zuckerberg će poreznicima platiti milijardu dolara

  • Autor: M. W./CNN
  • Zadnja izmjena 29.03.2013 12:04
  • Objavljeno 29.03.2013 u 12:04
Mark Zuckerberg Facebook

Mark Zuckerberg Facebook

Izvor: Reuters / Autor: Robert Galbraith

Uspješan izlazak na tržište kapitala osnivaču i direktoru Facebooka donio je (na papiru) bogatstvo vrijedno 13 milijardi dolara (oko 76,7 milijardi kuna). Ništa čudno što se poreznici spremaju pokucati mu na vrata

Mark Zuckerberg bi, piše CNN, trebao za prošlu godinu platiti 1,1 milijardu dolara poreza (oko 6,5 milijardi kuna), tek nešto manje nego što se Hrvatska neki dan - po tko zna koji put - zadužila.

Za taj je pozamašan iznos zaslužna njegova odluka da poveća udio u tvrtki na čijem je čelu. Na dan javne ponude dionica iskoristio je opcijsko pravo i kupio 60 milijuna Facebookovih dionica za šest centi (oko 33 lipe) po komadu.

Čak i da ih nikad ne proda, američki poreznici smatraju ih običnim prihodom, ostvarenim u trenutku ostvarivanja opcijskog prava. Kao da mu je isplaćena redovna plaća ili bonus. To znači da je prošle godine ostvario 2,3 milijarde dolara (oko 13,5 milijardi kuna) prihoda samo od opcija na dionice, na što savezne vlasti odrežu 35 posto, a kalifornijske 13,3 posto poreza.

Ima, naravno, i on pravo na odbitke i olakšice, no CNN procjenjuje kako neće platiti manje od milijarde dolara (oko šest milijardi kuna), što je prilično velik iznos.

Znajući da će ga morati podmiriti, Zuckerbeg je posegnuo u riznicu svojih dionica Facebooka. Prodao je 30,2 milijuna dionica tijekom IPO-a, što mu je priskrbilo 1,13 milijardi dolara (oko 6,6 milijardi kuna). Poreznicima je prijavio kako će značajna većina tog novca završiti u njihovoj blagajni.

No, time se nije riješio muke. Još uvijek sjedi na 60 milijuna neiskorištenih opcija na dionice, koje mora unovčiti do kraja 2015. godine. Po sadašnjoj cijeni Facebookovih dionica, to bi mu donijelo 1,6 milijardi dolara (oko 9,5 milijardi kuna) oporezivog prihoda. I 826 milijuna dolara (oko 4,8 milijardi kuna) poreza koji treba platiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!