KRIVI SU DRUGI

Znate li zašto je Instagram zabranio ženske bradavice?

05.10.2015 u 07:04

Bionic
Reading

Popularni fotografski servis napokon je obrazložio svoju arbitrarnu politiku zabrane prikaza golih ženskih bradavica, zbog koje je često bio kritiziran. Nije u pitanju nešto što bi većini prvo palo na pamet

U Instagramu za politiku zabrane prikaza golih ženskih bradavica krive nekog drugog, a taj drugi je - Apple.

Govoreći tijekom događanja 'Dazed Media' u Londonu, Instagramov direktor Kevin Systrom objasnio je kako Appleov App Store ima vrlo stroga pravila vezana uz nedoličan sadržaj. Dozvole li objavljivanje ogoljenih ženskih bradavica, rekao je, riskiraju izbacivanje aplikacije iz App Storea. A to bi ih moglo skupo koštati.

Prema Appleovim pravilima, aplikacija može prikazivati golotinju ukoliko je namijenjena korisnicima starim 17 i više godina. Instagram je trenutno u kategoriji 12+. Ako bi pomakli dobnu granicu, izgubili bi veliki broj mlađih korisnika.


Iako pristaje na cenzuru, Instagram ostaje posvećen umjetničkoj slobodi, ustvrdio je Systrom. Priznao je, ipak, kako su ponekad prisiljeni na teške odluke na štetu tih istih sloboda.

Je li korektno kriviti Apple? Baš i nije. Twitterova donja dobna granica postavljena je na četiri godine, no na njemu ćete naći sadržaja prema kojima se prikaz gole ženske bradavice čini posve bezazlenim, ćudorednim čak. Iako ima pornografskih korisničkih računa, kao i obilje golišavih fotografija i video zapisa, Apple još nije izbacio Twitter iz portfelja App Storea.

Brojne poznate i slavne osobe javno su istupile protiv Instagramove politike, prema kojoj je zabranjen prikaz bradavica osim u slučaju dojenja i ožiljaka nakon mastektomije. Među njima su Chrissy Teigen, Chelsea Handler, Miley Cyrus, Rihanna i Scout Willis

Više:Tech Mic