ZA IME BOŽJE!

Znanstvenici ustali protiv religijske nagrade za znanost

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 07.04.2011 16:28
  • Objavljeno 07.04.2011 u 12:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Brojni ugledni znanstvenici izrazili su danas svoje negodovanje zbog nagrade Templeton vrijedne milijun funti koja je ove godine dodijeljena jednom astronomu, članu britanskog Kraljevskog društva

Martin Rees, bivši predsjednik Royal Societyja i ravnatelj Trinity Collegea u Cambridgeu, dobio je nagradu za svoj 'izuzetan doprinos potvrđivanju duhovne dimenzije života' kroz svoje tekstove i kozmološke radove.

 

'Rees je desetljeća života posvetio istraživanju implikacija velikog praska, prirode crnih rupa, zbivanja tijekom tzv. tamnog razdoblja ranog svemira i misterioznih gama eksplozija u središtima galaksija. Velika pitanja koja on postavlja – poput onoga 'Koliko je velika fizička stvarnost?' – preoblikovala su ključna filozofska i teološka shvaćanja same biti života potaknuvši duhovni napredak koji je zaklada Templeton prepoznala', stoji u priopćenju zaklade.


Lord Rees, koji tvrdi da nije vjernik, stao je u obranu nagrade uz obrazloženje da je dodjeljuje zaklada koja je financirala mnoge važne znanstvene projekte, među kojima i brojne na Sveučilištu u Cambridgeu.

'Ne vidim razloga za zabrinutost jer zaklada podržava brojne različite i vrijedne istraživačke projekte Sveučilišta u Cambridgeu kao i mnogih drugih institucija', rekao je 68-godišnjak.

'Činjenica da su ovu nagradu dali meni, koji uopće nemam religijskih uvjerenja, pokazuje da u svojoj naklonosti nisu previše ograničeni. Jako sam iznenađen jer stvarno nisam mislio da sam vjerodostojan kandidat, međutim, jasno je da sam jako zadovoljan jer sam se pridružio prijašnjim pobjednicima, među kojima je i šest članova Kraljevskog društva.'

Nagradu Templeton za 'napredak u religiji' 1972. godine utemeljio je financijaš Wall Streeta John Templeton koji je umro 2008. u 95. godini života. Zaklada je teška oko 2,1 milijarde dolara, a svake godine daje jamstva u vrijednosti od oko 70 milijuna dolara od čega oko 50 posto ide za znanstvena istraživanja.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća nagrada Templeton se više usredotočila na znanost ističući duhovnu dimenziju istraživanja koja ima značaj u smislu tumačenja ljudskog stanja. Međutim, to je samo dodatno razljutilo kritičare koji smatraju da je nagrada prilično očit pokušaj da se ugledni znanstvenici privuku u religiozne sfere.

'Ova će nagrada dobro doći Templetonovom CV-ju, ali ne i Martinovom', komentirao je odluku poznati kritičar zaklade Richard Dawkins profesor na Sveučilištu Oxford.

Nobelovac Harry Kroto s Florida State Universityja u Tallahasseeu kaže da 'u znanstvenoj zajednici postoji jak osjećaj da Templeton daje nagrade samo najistaknutijim znanstvenicima koji su voljni reći nešto lijepo o religiji'.

Jerry Coyne, evolucijski biolog sa Sveučilišta u Chicagu smatra da je nagrada Templeton 'podlija od kreacionista' jer uvodi ideju vjere u disciplinu u kojoj je ona anatema. 'Religija se temelji na dogmi i vjerovanju, dok se znanost bazira na sumnji i preispitivanju. U religiji vjera je vrlina. U znanosti vjera je grijeh', rekao je Coyne.

Filozof Anthony Grayling sa Sveučilišta Birkbeck u Londonu također je izrazio sumnje u dobre namjere zaklade ističući da ona ne bi trebala pokušavati izjednačiti religiju i znanost. 'Ne mogu se složiti s pokušajima zaklade Templetone da religiju učini respektabilnom miješajući je sa znanošću. To je kao da miješate astrologiju s astronomijom ili vudu s medicinskim istraživanjima', rekao je.

Unatoč kritikama, istaknuti znanstvenici poput kozmologa Freemana Dysona i Paula Daviesa ranijih su godina prihvatili nagradu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi