žele iznijeti argumente

Nova zavrzlama: TikTok od suda traži da odgodi zabranu korištenja aplikacije u SAD-u

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 24.09.2020 11:24
  • Objavljeno 24.09.2020 u 11:24
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kompanija navodi velika nastojanja da se udovolji američkoj vladi te traži dovoljno vremena da iznese svoje argumente prije nego što društvena mreža bude zabranjena u SAD-u

Parnica između TikToka i Američke vlade se nastavlja. Prema najnovijim izvješćima, kineska društvena meža tražila je još jednu odgodu nadolazeće zabrane poslovanja u SAD-u. Konkretno, američka grana kineskog ByteDancea - tvrdi da izvršna naredba Trumpove administracije krši zakon o slobodi govora te je zamolila suca na sudu u Kolumbiji da blokira pravilo po kojem bi 27. rujna Apple i Google aplikaciju trebali maknuti iz svojih digitalnih dućana.

Zahtjev za odgodom referira na vrlo 'nategnut' pokušaj da odvoji TikTok od ByteDancea, navodno zato jer kineska kompanija predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Donald Trump izvorno je ByteDanceu dao rok do 15. rujna da proda TikTok, nakon čega je naredio kompanijama da ga iz svojih digitalnih dućana izbace prije 20. rujna. Naredba je došla nakon što je Trump odobrio ByteDanceov dogovor s Oracleom, premda nije nasno hoće li ByteDance prepustiti kontrolu nad TikTokom i hoće li sve ovo odobriti kineska vlada.

TikTok je pokrenuo tužbu protiv američke administracije zbog izvorne izvršne naredbe, tvrdeći da je Trumpova zabrana seže puno dalje od njegovih ovlasti, a sad želi produljiti saslušanje kako bi se odredilo da li Trumpovi zahtjevi mogu naštetiti TikToku dovoljno da bi opravdali blokiranje njegove odredbe - barem do kraja suđenja.

Tencentov WeChat je dobio sličnu odgodu prošlog vikenda kada je skupina korisnika WeChata uspješno nagovorila suca da privremeno obustavi sankcije upućene aplikaciji. U tom je slučaju sudac citirao 'ozbiljna pitanja' o tome koliko Trumpova zabrana WeChata zapravo ugrožava korisnikova prava definirana Prvim amandmanom.

U svojem prigovoru TikTok tvrdi da je poduzeo 'izvanredna nastojanja da pokuša zadovoljiti neprekidno izmjenjujuće vladine zahjtjeve i navodnu zabrinutost za sigurnost', uključujući promjenu vlasnika i strukture kompanije. 'Stotine milijuna Amerikanaca koji još nisu preuzeli TikTok neće imati pristup ovoj velikoj i raznolikoj online zajednici - šest tjedana prije predsjedničkih izbora', piše u žalbi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!