Ludi pokusi

Znanstvenici su sirevima puštali različitu glazbu. Evo uz koji žanr najbolje zriju

30.03.2019 u 17:03

Bionic
Reading

Istraživači su kolutovima sireva puštali pjesme Mozarta, Led Zeppelina, i hip hop benda A Tribe Called Quest ne bi li saznali kako zvučni valovi utječu na okus. Došli su do zanimljivih otkrića.

Stvaranje dobrog sira zahtijeva skladan ples mlijeka i bakterija. No što bi se dogodilo kad bi taj njihov ples bio dodatno potaknut pravom melodijom? Ima li kakvog utjecaja na harmoniju okusa vrsta glazbe na koju bi zaplesali glavni sastojci sira? Hoće li drugačiji okus imati sir koji je slušao hip hop od onog rokerskog ili sira koji uživa u klasičnoj glazbi?

U rujnu prošle godine švicarski sirar Beat Wampfler i tim istraživača s Bernskog glazbenog sveučilišta pohranili su devet kolutova enmentalera u zasebne drvene kutije i ostavili ih da zriju u Wampflerovom podrumu. Potom su ih sljedećih šest mjeseci izlagali beskrajnoj, 24-satnoj petlji jedne jedine pjesme. Zvučni signali usmjeravani su u kolutove pomoću malih sondi.

A Tribe Called Quest, idealan izbor za dozrijevanje sira Izvor: Društvene mreže / Autor: A Tribe Called Quest

Klasični sir neprekidno je zorio uz zvuke Mozartove 'Čarobne frute'. Rokerski sir slušao je Led Zeppeline i 'Stairway to Heaven'. Ambijentalnom su puštali Yelloo i 'Monolith', hip-hop sir bio je izložen pjesmi 'Jazz (We've got)' grupe A Tribe Called Quest, dok je partijanerskom siru puštan Vrilov 'UV'. Kontrolni sir zorio je kao i nekad, u tišini, dok su tri preostala koluta bila izložena jednostavnim zvukovima visoke, srednje i niske frekvencije.

Glazba utječe na miris i okus

Prehrambeni tehnolozi isprobali su sireve i zaključili da su sirevi izložen glazbi imali nešto blaži okus. Također su otkrili da hip-hop sir imao jači miris i jači okus od drugih uzoraka.

Stairway to Heawn: omiljena pjesma neprežaljenog benda u izvedbi grupe Heart Izvor: Društvene mreže / Autor: Don Jack

Sireve su kušali i profesionalni kuhari. Nakon dva kušanja zavezanih očiju zaključili su približno isto kao i tehnolozi, a titulu najboljeg sira ponio je onaj koji je zorio uz A Tribe Called Quest. Bio je izrazito voćnog mirisa i okusa, značajno drugačijeg od drugih uzoraka.

'Bakterija je obavila dobar posao', rekao je nakon eksperimenta sirar Wampfler. 'Bakterije su odgovorne za stvaranje okusa sira, s enzimima koji utječu na njegovu zrelost. Uvjeren sam da vlaga, temperatura ili hranjive tvari nisu jedine stvari koje utječu na okus. Zvukovi, ultrazvuk ili glazba također mogu imati fizičke učinke.'

Je li tehno najbolji izbor za dozrijevanje sira? Izvor: Društvene mreže / Autor: the29novforever

Degustacija je, međutim, bila subjektivna i nisu svi mislili da je hip-hop sir najbolji. 'Moj omiljeni sir bio je Mozartov. Volim Mozarta, ali nije presudilo to što ja slušam... možda slatka mala klasična glazba siru čini dobro', uvjeravao se chef Benjamin Luzuy.

Sir koji vonja na turbo folk

Postoje li razlike samo u glavama kušača, znat će se kad sirevi prođu biomedicinske preglede kojima bi se trebalo otkriti postoje li doista razlike u strukturi dozrelih ementalera.

Wampfler i njegovi suradnici sad sireve žele izložiti različitim podvrstama hip-hopa kako bi vidjeli hoće li to djelovati za njihov okus. Siraru su se u međuvremenu javili potencijalni kupci koji bi htjeli jesti sireve koji su dozrijevali na bluesu, balkanskom turbo folku i pjesmama grupe AC/DC.