Uzbuna na otoku

Znanstvenici smiruju oko novog soja koronavirusa u Britaniji: To je normalno, tako djeluju virusi

16.12.2020 u 09:44

Bionic
Reading

Novi soj koronavirusa uočen je na najmanje 60 različitih područja Velike Britanije, o tome je obaviještena Svjetska zdravstvena organizacija, a slučajeve istražuju i britanski znanstvenici

'Tijekom posljednjih nekoliko dana identificirali smo novu varijantu koronavirusa, koja bi mogla biti povezana s bržim širenjem na jugu Engleske', izjavio je britanski ministar zdravstva Matt Hancock u ponedjeljak u Donjem domu Parlamenta. Tom je prilikom ukazao na 'vrlo nagli eksponencijalni porast virusa u Londonu, Kentu, dijelovima Essexa i Hertfordshirea', javlja Business Insider.

Zasad nema dokaza koji ukazuju da je ovaj novi soj smrtonosniji ili otporniji na cjepiva. Ali mogao bi biti prenosiviji. Ili, kako je rekao Hancock, 'početna analiza sugerira da ova varijanta raste brže od postojećih'.

Nova varijanta je, tvrdi britanski ministar zdravstva, uočena na najmanje 60 različitih područja, o tome je obaviještena je Svjetska zdravstvena organizacija, a slučajeve istražuju i britanski znanstvenici, navodi BBC.

Zbog toga je u Londonu i velikim dijelovima južne Engleske na snazi treća, najstroža razina zaključavanja. Ta odluka tiče se otprilike 34 milijuna Britanaca. S druge strane, mnogi znanstvenici pozivaju na smirenost dok se više ne sazna o varijanti koronavirusa koju je spomenuo Hancock.

Ionako je malo vjerojatno da bi jedna mutacija virusa imala veliku ulogu u promjeni težine bolesti. Jer, poput svih drugih virusa, i koronavirus s vremenom mutira.

'To je normalno. Tako djeluju virusi', objašnjava genetičarka Emma Hodcroft koja genom koronavirusa proučava u švicarskom Baselu.

Alan McNally, profesor genomike sa Sveučilišta u Birminghamu, kaže da su laboratoriji širom Velike Britanije novu varijantu koronavirusa uočili posljednjih nekoliko tjedana. Ova inačica uključuje mutaciju proteina virusa, nazvanog N501Y.

  • +6
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: Profimedia / Autor: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Znanstvenici sad intenzivno rade na tome da otkriju pridonosi li ova mutacija povećanom prijenosu ili ne. Zasad nema dokaza da ova, ili bilo koja druga do sada proučavana varijanta, ima bilo kakav utjecaj na težinu bolesti ili da će cjepiva učiniti manje učinkovitima.

'Nema dokaza da nova varijanta rezultira težom bolešću', objašnjava Wendy Barclay, voditeljica Odjela za infektivne bolesti na Imperial Collegeu u Londonu.

Većina mutacija dosad je bila bezopasna, a koronavirus mutira polako. Postoji jedna varijanta, nazvana 614G, koja bi možda mogla biti prenosivija od izvornog virusa, ali ni to nije potvrđeno.

'Genetske informacije mnogih virusa mogu se vrlo brzo promijeniti, a ponekad te promjene mogu donijeti korist virusu, omogućavajući mu učinkovitiji prijenos ili bijeg od cjepiva ili tretmana. Ali mnoge promjene uopće nemaju učinka', objasnio je Jonathan Ball, molekularni virolog sa Sveučilišta u Nottinghamu.

'Iako se nova genetska varijanta virusa pojavila i širi u mnogim dijelovima Velike Britanije i diljem svijeta, to se može dogoditi sasvim slučajno. Stoga je važno proučiti bilo kakve genetske promjene čim se pojave, kako bismo utvrdili utječu li na ponašanje virusa', zaključio je Bell.