GENETIKA I ZNANOST

Znanstvenici slučajno stvorili novu vrstu: upoznajte mješanca veslokljunke i jesetre

23.07.2020 u 13:45

Bionic
Reading

Znanstvenici s američkog sveučilišta slučajno su križali dvije potpuno različite vrste te stvorili neobičnog hibrida kojeg su nazvali sturddlefish (složenica riječi sturgeon i paddlefish)

Američka veslokljunka i ruska jesetra su vrste riba kojima u prirodi nije bilo suđeno da se susretnu, no znanstvenici su tome došli na kraj slučajno stvorivši njihovog hibrida.

Rusku jesetru svi poznamo po njezinoj ikri koja se prerađuje i prodaje kao kavijar visoke kakvoće. Veslokljunka, u drugu ruku, ima izdužen 'kljun' te se jedino može pronaći u SAD-u. Jedna stvar koja povezuje obje vrste je da ih se smatra 'fosilnima' i to ne zato jer potiču iz drevne ere već zbog nekarakteristično niske sklonosti evolutivnim promjenama, objašnjava Cnet.

Na žalost, obje vrste riba su trenutno ugrožene, a znanstvenici nastoje otkriti mogu li se uzgajati u zatočeništvu. Uz pomoć ginogeneze (vrste aseksualne reprodukcije koja traži prisutnost sperme bez doprinosa DNA) znanstvenici su slučajno spermom veslokljunke oplodili jajašca jesetre, stvoriviši krajnje neočekivanu novu vrstu ribe.

Hibridizirana riba koja se izlegla iz jajašaca podijeljena je na dvije skupine - onu koja ima dvostruko više DNA veslokljunke te više sličila toj vrsti, dok je druga, čiji je genetski omjer bio uravnotežen, izgleda kao mješanac dvije vrste.

Znanstvenik Attila Mozsár iz Instituta za istraživanje ribnjaka i akvakulture u Mađarskoj je uz pomoć kolega napisao znanstveni rad u kojem je opisao slučajno otkriće.

Slučajno otkriće

'Nikad se nismo htjeli igrati s konceptom hibridizacije ovih vrsta' rekao je Mozsár u razgovoru za New York Times. 'Radi se o potpuno slučajnom otkriću'.

Premda nova vrsta izgleda kao potpuno funkcionalna riba, valja naglasiti da je jedna od nuspojava hibridizacije - neplodnost i nemogućnost razmnožavanja u divljini. Ovo znači da, koliko god znanstvenici zabrljali, vrlo vjerojano nećemo uskoro imati rijeke pune hibridnih vrsta.