ZBOGOM PRIVATNOSTI

Znaju sve o nama, no tko je gori - Google ili Facebook?

28.03.2014 u 07:53

Bionic
Reading

Plaši vas sigurnost i privatnost na internetu? Osjećate se neugodno zbog svega što Google i Facebook znaju o vama? Pa, rješenja nema osim praktički potpunog isključivanja s mreže svih mreža, no moguće je odlučiti/saznati za koga je koja kompanija više zastrašujuća po pitanju privatnosti

Pitanja bi se mogla preformulirati u nešto poput 'Kome manje vjerujete?', ali obje kompanije imaju 'noćnu moru od vizije', kako piše Sam Biddle sa stranice ValleyWag.


Facebook svoje korisnike već poznaje u srž, zna koliko su tašti, zna omiljene stvari, prijatelje, lokacije i sve vezano uz to. No, mnogo toga se dodaje u temelje poslovanja. U lipnju 2012. kompanija je kupila Face.com, izraelsku kompaniju koja je razvijala softver za prepoznavanje lica s točnosti od nevjerojatnih 98 posto. Kompanija je u stanju stoga detektirati vaše lice i gdje ste bili sve i da joj to nikad ne kažete na stranicama.

Poseban problem za privatnost leži i u nedavnoj kupovini servisa WhatsApp, kojeg je globalno koristilo stotine milijuna korisnika, a ništa benignija nije ni kupovina Oculus VR-a. Mogućnost da Facebook potpuno zamijeni stvarnost virtualnim Facebook svijetom je uznemirujuća za mnoge.

U Googleu su s druge strane hinili kako su 'good guys' - donedavno. Tehnički. Dok je znanje Facebooka ograničeno na korisnike te mreže, Google ide posvuda. Mail, pretraživanje, oglasi, lokacije, kontakti, sve što uopće možete zamisliti online Google vjerojatno zna. U kompaniji također investiraju u hrpu naizgled nevezanih projekata, Boston Dynamics, Bot & Dolly, Redwood Robotics itd. samo su neke od akvizicija u prošloj godini.

Zajednička točka im je - robotika. Ne zabrinjava vas? Upoznajte se s WildCatom i Cheetah

Googleov gadget Glass je izazvao možda i više kontroverzi od samog 'softverskog problema i pretraživanja'. Mogućnost da vas netko snima dok nešto govorite - a da pri tom ne znate je zastrašujuća i potencijalno vrlo opasna za vaš obiteljski i poslovni život. Doda li se u prilog i lanjska akvizicija kompanije Nest, koja proizvodi internet termostate i protupožarne alarme stvar je jasna, piše Biddle.

Tko je naposljetku više zastrašujući, Facebook ili Google? Tko je bliže viziji 'tehno-fašističkog pakla na Zemlji'? Facebookovi prošli doticaji s hardverom su obično loše završavali, a u konačnici je sve dio koliko-toliko zatvorenog sustava društvene mreže.

Google s druge strane...predstavlja niz uspješnih ili barem zanimljivih proizvoda u hardverskom segmentu. Budite se pametnim Google alarmom koji zna kada se budite, vozite se na posao automatskim automobilom, većina pametnih uređaja koji se prodaju danas su na Googleovom softveru, a kompanija samostalno 'ima niz afera surađujući s cenzorima, špijuniranjem novinara, izbjegavajući regulatorna tijela i vode je potpuni luđaci'. K tome rade na robotima namijenjenima za obranu i vojnu uporabu. Mislimo da je jasno tko je ovdje strašniji