GOOGLE POD OPSADOM

Zlorabe li vlasnici autorskih prava zakon?

08.03.2016 u 12:07

Bionic
Reading

Do kraja ove godine Google bi mogao zaprimiti daleko veći broj zahtjeva za uklanjanjem poveznica na sadržaj kojim se krše autorska prava nego ikada prije

Prema odredbama zakona Digital Millenium Copyright (DMCA) iz 1998. godine, web odredišta poput Googlea nisu odgovorna za sadržaj kojim se bave ili na njega upućuju ukoliko pravovremeno udovolje zahtjevu vlasnika autorskih prava za uklanjanjem istog u slučaju neovlaštenog korištenja.

Da DMCA ne postoji, web odredišta koja ovise o sadržaju kojeg postavljaju korisnici, poput YouTubea, znatno bi teže opstala.

No, taj je zakon zabrinjavajuće lako zlorabiti. Veliki vlasnici intelektualnog vlasništva znaju kako sustav radi, a web odredišta se često smatra krivima dok ne dokažu nevinost. Većina njih ionako gleda kako će izbjeći tužbu.

Sve veći broj vlasnika intelektualnog vlasništva koristi botove za češljanje web odredišta s hostingom, ne bi li pronašli išta što makar izdaleka smrdi na kršenje prava, pa traže od Googla uklanjanje sadržaja.


Googleovo novo izvješće o transparentnosti pokazuje kako se div iz Mountain Viewa nosi s 75 milijuna takvih zahtjeva mjesečno samo za svoju tražilicu, odnosno prosječno oko dva milijuna dnevno.

To je astronomsko povećanje u odnosu na 2011. godinu, kada ih je bilo nekoliko stotina tisuća mjesečno, da ne spominjemo početak stoljeća, kada ih je bilo tucet godišnje. Prije dvije godine broj linkova s navodno piratiziranim sadržajem bio je više nego dvostruko manji.

Nastavi li sadašnjim tempom, do kraja godine Google će morati obraditi milijardu zahtjeva za uklanjanjem. Do prethodne milijarde došao je u više od deset godina.

Moglo bi se reći kako je to znak dosljedne primjene zakona, ali bi isto tako moglo biti da se milijuni inače posve valjanih poveznica nalaze u unakrsnoj vatri te kako rang brojnih web odredišta trpi bez opravdanog razloga.