minimalni zahtjevi

Želite Windows 11? Pripazite na ovo ozbiljno upozorenje

06.10.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Upozorenje, pored činjenice da prilično plaši, također naglašava da neće biti nadogradnji za sustave koji nisu podržani

Windows 11 je upravo izašao te trenutno podržava samo ograničen broj PC računala. Naravno, moguće ga je instalirati i na PC-ju koji nema sav potreban hardver (ili softver). Svatko tko pokuša, doduše, dobit će upozorenje.

Uz dolazak novog operativnog sustava, Microsoft je uveo novi prozorčić upozorenja za sve koji pokušaju instalirati Windowse 11 na PC koji ne zadovoljava minimalne hardverske zahtjeve. Kompanija je naglasila da takvi sustavi neće dobijati sigurnosne nadogradnje koje računalo štite od napada.

Kao što se vidi iz upozorenja, Microsoft jasno kaže da će nepodržana računala imati problema sa kompatibilnošću i čak, makar ne znamo kako, fizičkim oštećenjem hardvera kojeg ne pokriva proizvođačevo jamstvo.

Na drugim mjestima piše, prenosi Windows Latest, 'Vaš uređaj možda neće raditi zbog problema sa kompatibilnošću. Uređajij koji ne zadovoljavaju ove sistemske zahtjeve više neće moći dobiti nadogradnje uključujući one koje ispravljaju sigurnosne propuste'.

Ovo upozorenje smo već susreli tijekom testiranja Windowsa 11, no ono što je zanimljivo je da Microsoft opet upozorava na potencijalnu štetu. Sad bar znamo da ako nismo kupili sav hardver koji je Microsoft spomenuo postoji mogućnost da nam se računalo trajno ošteti. Do jedne nam je mjere jasno da Microsoft želi biti siguran - na koncu, ranije verzije operativnog sustava redovito zahtjevaju nadogradnju i ako nas pitate - predlažemo da novi sustav zaobilazite još bar godinu dana - čak i ako vam operativni sustav daje zeleno svjetlo za nadogradnju.

Korisnici kojima računalo neće podržati Windowse 11 nemaju previše razloga za zabrinutost, piše TechRadar. Windows 10 će dobijati softverske podrške sve do 2025. kad će, pretpostavlja se, većina ljudi ionako nadograditi svoje računalo.