zanimljivi šiljci

Zašto su zvijezde koje je uhvatio James Webb čudnog oblika? Evo gdje leži odgovor

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 18.07.2022 15:38
  • Objavljeno 18.07.2022 u 14:38
tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA/TWITTER

Webbov pogled prema zvijezdama postavlja puno pitanja, uključujući ono vezano uz njihov neobičan oblik

Udaljene zvijezde snimljene teleskopom James Webb izgledaju oštrije nego ikad - i to ne samo zbog poboljšane tehnologije. Velik broj sjajnih objekata na snimkama ima karakteristične 'šiljke' koji podsjećaju na božićne ukrase ili, riječima mnogih ljubitelja filma, kao da je snimke režirao J.J. Abrams.

nevjerojatne snimke

[FOTO] Pogledajte čudesa kozmosa pod povećalom teleskopa James Webb

Pogledaj galeriju
5

Odgovor ne leži u pretjeranom korištenju bljeska leće, već pojavi karakterističnog uzorka s osam krakova (šest velikih, dva mala), s time da blistaviji izvori svjetla stvaraju veće uzorke.

Zamračeniji objekti poput maglica ili galaksija ne dolaze s ovom vrstom distorzije i da - ovakav izgled bljeska karakterističan je za teleskop James Webb. Štoviše, predlažemo da opet pogledate sve snimljene fotografije i usporedite ih s onima njegova prethodnika Hubblea i vidjet ćete da stari teleskop ima bljeskove sa samo četiri šiljka.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA, ESA, CSA, STScI

Oblik difrakcijskih šiljaka uvjetovan je teleskopskim hardverom. Hubble i JWST su reflektorski teleskopi, što znači da sakupljaju svjetlo koje dolazi iz svemira uz pomoć serije ogledala - sastavljeni su od velikog, glavnog ogledala koje sakuplja svjetlo i reflektira ga u manje, sekundarno, a ono pomaže usmjeriti ga prema znanstvenim instrumentima koji ga pretvaraju u slike i podatke kojima danas svjedočimo.

Primarno i sekundarno ogledalo utječu na oblik difrakcijskih šiljaka, samo na drukčije načine. Svjetlo se savija oko objekata poput rubova ogledala, što znači da oblik ogledala može utjecati na te šiljke svjetla dok ono vrši interakciju s njegovim rubovima. U slučaju Hubblea ogledalo je okruglo, što znači da ne doprinosi broju šiljaka. U slučaju teleskopa James Webb ogledala su heksagonalna te uzrokuju nastanak šest difrakcijskih šiljaka.

James Webb - fotografije

Izvor: Profimedia / Autor: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Sekundarna ogledala, manja od onih primarnih, na mjestu drže podupirači, a u slučaju teleskopa James Webb ti podupirači dugi su 7,6 metara. Svjetlo koje prolazi pored podupirača savija se te stvara dodatne šiljke, okomite u odnosu na nosač. Četiri podupirača na Hubbleu stvaraju četiri šiljka sa svih njegovih slika, a Webb ima samo tri podupirača te uzrokuje nastanak šest dodatnih šiljaka.

Kako bi reducirao distorziju i smanjio broj difrakcijskih šiljaka, JWST je napravljen tako da se četiri šiljka koja stvaraju podupirači preklapaju s četiri šiljka koja stvara samo ogledalo, što rezultira sa osam šiljaka koje vidimo na slikama teleskopa James Webb. Neki od tih šiljaka bit će više ili manje vidljivi, ovisno o instrumentu koji procesira svjetlo. Ovo je najviše vidljivo na slikama maglice Južnog prstena koje smo vidjeli prošlog tjedna, objašnjava Verge.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!