HRVATSKA RASA Psa

Zašto razvijamo određene bolesti? Odgovor bi mogle dati – pjege dalmatinera

13.06.2024 u 14:17

Bionic
Reading

Znanstvenici istražuju kako pjege dalmatinera, hrvatske rase psa, mogu dati odgovore na pitanje zašto sisavci razvijaju određene bolesti

Dr. Kit Yates, istraživač sa Sveučilišta u Bathu u Ujedinjenom Kraljevstvu, dio je tima koji provodi četverogodišnju studiju o tome kako se pigmentne stanice dlake formiraju i migriraju dok se embrij razvija.

Otkrića bi mogla omogućiti bolje razumijevanje niza bolesti, rasvjetljavajući odnos između imunološkog sustava i izgleda.

Studija Spot the Difference, vrijedna 498.000 funti (blizu 590 tisuća eura), rezultat je suradnje znanstvenika sa Sveučilišta Bath i Sveučilišta Lancaster, uz doprinos britanskog Kinološkog saveza.

Znanstvenici se nadaju da će objasniti kakvu ulogu geni, uključeni u pigmentaciju, igraju u ranim fazama života sisavaca, utječući i na razvoj imunološkog sustava i na ponašanje koje se kasnije pojavljuje. Rezultati istraživanja mogli bi otkriti ponešto i o nama ljudima, odnosno našoj genetici, evoluciji i osjetljivosti na bolesti.

Gluhoća i melanociti

Značajan dio dalmatinera djelomično je gluh - njih oko osam posto na oba uha i oko 22 posto na jedno uho. Gluhoća je priličan problem za pse, zbog čega znaju biti agresivni i predstavljati rizik. Dr. Yates vjeruje da je ona izravno povezana s nedostatkom melanocita kod te pasmine. Stanice koje proizvode pigment, zvane melanociti, migriraju kroz embrij u razvoju i zatim se lokaliziraju na različitim područjima kože.

'Melanociti počinju migrirati na stražnjoj strani embrija te oko embrija i kože u razvoju, tako da postoje stvari koje možemo naučiti proučavajući njihove obrasce, a one bi mogle pomoći u rješavanju ovog zdravstvenog stanja', pojasnio je dr. Yates, a prenosi BBC.