BESPLATNO PROTIV VIRUSA

Zaštitite se od računalnih napasti za 0 kuna

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 27.03.2009 11:10
  • Objavljeno 27.03.2009 u 07:00
naslovna_zastita

naslovna_zastita

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Zaštita računala u današnjem je okruženju nužna, no uz besplatne alate koji se nude na to više ne morate trošiti novac

Internet je nesumnjivo postao vrlo opasno mjesto za računalo zasnovano na operativnom sustavu Windows bez zaštite. Brojni sigurnosni problemi doveli su do razvoja velikog broja programa za zaštitu, a s vremenom su se pojavile i besplatne verzije komercijalnih programa ili ih barem proizvođači nude besplatno za kućne korisnike. Dakle, za sigurnost nije nužno izdvojiti mnogo novca, pa zapravo nitko nema opravdanje ako ne zaštiti svoje računalo. Time ćete zaštititi svoju privatnost, omogućiti sebi ugodniji rad, a i doprinijeti sveukupnoj sigurnosti interneta.

Antivirusna zaštita

AVG Antivirus

Najvažniji dodatni program koji bi svako računalo trebalo imati je antivirusni program s rezidentnom zaštitom. Ponajbolji u konkurenciji besplatnih programa te vrste jest AVG. S vremenom je besplatna verzija ovog programa postala toliko dobra da se može bez problema nositi s većinom svoje konkurencije koja se plaća. AVG svoj proizvod nudi besplatno za kućne korisnike, a komercijalni korisnici i oni koji žele više mogućnosti mogu kupiti komercijalnu verziju.

AVG

AVG

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Osnovni, besplatni program ponudit će konstantnu provjeru web stranica koje korisnik pregledava, mogućnost pregleda računala za viruse i ocjene sigurnosti stranica koje se korisniku prikažu nakon pretraživanja u tražilicama. Nažalost, neće biti pregledani instant messaging razgovori i razmjena datoteka, kao ni datoteke koje korisnik preuzme s interneta na svoje računalo.

Avast Home Edition

Avast

Avast

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Avast je također kvalitetno besplatno antivirusno rješenje za kućne i nekomercijalne korisnike. U svom osnovnom, besplatnom obliku nudi nešto više od AVG-a. Avast će svoje korisnike zaštititi od spywarea i brinut će se za to da virusi i ostali maliciozni softveri ne dođu u korisnikovo računalo putem IM razmjene datoteka ili prilikom preuzimanja datoteka s interneta. Također, Avast nudi čak i zaštitu od P2P (peer to peer) sadržaja. U odnosu na komercijalnu verziju, besplatna posjeduje osnovnije sučelje, nudi manje mogućnosti kontrole nad samim programom (primjerice, nema sastavljanja rasporeda pregledavanja računala) i daje manju slobodu korisniku da odluči što će sa zaraženim datotekama na svom računalu.

Zaštita od spywarea

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Osim antivirusne zaštite, dosta je važna i zaštita od spywarea, programa koji mogu preuzeti kontrolu nad računalom ili nekih aplikacija na njemu te ih napuniti reklamama te motriti i bilježiti korisnikove navike kod surfanja (a u ekstremnijim slučajevima i ukrasti privatne podatke). Programi te vrste naglo su izgubili na popularnosti otkako je Microsoft predstavio svoje besplatno rješenje koje je integrirano u Windows Vistu i moguće ga je preuzeti besplatno za Windows XP. Radi se o programu Windows Defender. Većina korisnika odlučuje se za njega kao zaštitu od spywarea.

Lavasoft

Lavasoft

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prije pojavljivanja Windows Defendera i prije nego što su proizvođači antivirusnih programa počeli nuditi svoje proizvode u paketima koji nude zaštitu i od spywarea, najpopularniji program za zaštitu od te vrste prijetnje bio je Ad-Aware. Lavasoft trenutno nudi besplatnu verziju Ad-Awarea za kućne korisnike nazvanu Anniversary Edition. Za razliku od prijašnjih verzija, sada i besplatna ima rezidentnu zaštitu koja pazi na računalo u realnom vremenu.

Firewall

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Firewall je softver koji vodi brigu o tome tko ili što pristupa vašem računalu ograničavajući pristup tzv. mrežnim portovima. Ograničavanjem pristupa računalu povećava se razina osiguranja od programa koji to pokušavaju neovlašteno napraviti. Prosječan korisnik će vrlo vjerojatno biti zadovoljan osnovnim Firewallom ugrađenim u Windows operativni sustav, no neki žele imati više kontrole nad Firewallom; u tom slučaju valja potražiti neko kvalitetnije rješenje.

ZoneAlarm Firewall

Zonealarm

Zonealarm

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kao i kod besplatnih antivirusnih i antispyware programa, i ZoneAlarm je besplatan samo za kućne korisnike. Komercijalni korisnici trebali bi kupiti verziju softvera namijenjenu njima. Zone Alarm će nakon instalacije reagirati na svaki program koji pokuša pristupiti internetu; korisnik samo treba dati dopuštenje onima za koje želi da imaju dopuštenje, te će nakon nekog vremena program biti konfiguriran i funkcionirat će bez velikih intervencija korisnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi