Samantha Cristoforetti

Zapovjednica Međunarodne svemirske postaje uz svoju Barbie dvojnicu iz orbite podučava djevojčice o znanosti

04.10.2022 u 10:31

Bionic
Reading

Prva europska zapovjednica Međunarodne svemirske postaje (ISS), talijanska astronautica Samantha Cristoforetti u društvu dvojnice lutke Barbie odgovarala je djevojčicama na pitanja

Cristoforetti je nedavno odvojila vrijeme da opiše neke od pokusa provedenih na ISS-u i da odgovori na pitanja djevojčica u dobi od 8 do 11 godina širom Europe. Dok je govorila, ona i njezina Barbie u svemirskom odijelu lebdjele su u bestežinskom stanju.

Na pitanje zašto se odlučila postati astronauticom, 45-godišnja Cristoforetti je odgovorila: "Odrastajući bila sam fascinirana noćnim nebom i idejom da letim u svemir, osjećajem avanture i istraživanja". Na to je dodala: "Zatim sam se zainteresirala za znanost i tehnologiju i zaista zavoljela letjeti, pa sam postala pilotkinja. A to što sam astronautica povezuje sve te strasti i interese", rekla je.

Razgovor putem videoveze, čiji su izvatci objavljeni u ponedjeljak, dio su projekta svrha kojeg je nadahnuti djevojčice da počnu karijeru u STEMU: znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Također se time obilježava Svjetski tjedan svemira, koji počinje u utorak.

Od aurora do geoloških formacija - ove su prekrasne slike snimljene s Međunarodne svemirske postaje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Inicijativu je organizirala dobrotvorna organizacija Inspiring Girls International, koja povezuje djevojčice s međunarodnim uzorima. Tvrtka Mattel dizajnirala je Barbie astronauticu nalik na Cristoforetti 2019. i pustila je u prodaju 2021. Dio zarade tvrtka je donirala dobrotvornoj organizaciji Women in Aerospace Europe.

Prva Barbie u svemirskom odijelu pojavila se 1965. Bila je odjevena u odijelo koje su nosili astronauti u sklopu programa Mercury 1960-ih. Mercury je prvi program svemirskih letova s ljudskom posadom iz SAD-a u svrhu lansiranja čovjeka u zemaljsku orbitu, a otvorio je put budućim svemirskim misijama.