BJELIŠ VS. MINISTARSTVO

Zadnja šansa za popravak Fuchsovih zakona

Radovan Fuchs i Aleksa Bjeliš

Radovan Fuchs i Aleksa Bjeliš

Izvor: tportal.hr / Autor: Nenad Jarić Dauenhauer

Senat Zagrebačkog sveučilišta danas je na izvanrednoj sjednici na kojoj je sudjelovao i ministar znanosti Radovan Fuchs zaključio da ima previše oprečnih interpretacija prijedloga Zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, pa bi bilo najbolje da predstavnici Sveučilišta s jedne strane i predstavnici resornog ministarstva s druge sjednu zajedno i prođu kroz sve sporne točke

Dvije su strane postigle dogovor da Sveučilište predloži svoje predstavnike koji su dobro upućeni u ovu tematiku kako bi se otklonile sve nejasnoće i eventualno predložile moguće korekcije.

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš rekao je da je Senat ponovio svoj stav da bi trebalo napraviti analizu postojećeg stanja i da na temelju toga treba napraviti dovoljno poticajnu nacionalnu strategiju. 'Potom bi trebalo uzeti dovoljno dobre dijelove predloženog zakona i o njima postići dovoljan stupanj usuglašenosti, prihvatljiv za cijelu akademsku i političku zajednicu.

Smatramo da ne smijemo gubiti ni dana. Službeni predstavnici sveučilišta definirat će se već u ponedjeljak. Senat smatra da ne bi trebalo ići u sljedeći korak – u puštanje zakona u saborsku proceduru prije nego što se provede ovaj postupak. Mislimo da to ne bi bilo u dobrom ozračju kada bismo morali o takvim supstancijalnim stvarima predstavljati rješenja u vrijeme dok su ona već u proceduri', rekao je dr. Bjeliš.

Ministar Fuchs je podržao formiranje skupine na razini države koja bi radila na izradi nacionalne strategije, međutim smatra da ne treba čekati 'jedan dokument da bi se pisao drugi', odnosno da se na zakonima i strategiji može raditi paralelno.

'Ovi zakoni mogu biti dobar okvir da se strategija, kakva god ona bila, kada bude donesena, može dobro implementirati. Mislimo da smo već i ovako predugo čekali sa zakonima', rekao je Fuchs.

'Rasprava na Senatu pokazala je još jednom da postoje veliki strahovi oko nekih zakonskih odredbi koje se tumače na drugačiji način nego što je to bila intencija pri njihovom pisanju. Stoga je predloženo da se formira radna skupina koja će proći kroz sve zakone i pomoći razjašnjavanju teksta, ali i ukazati Ministarstvu gdje je ono eventualno u krivu pa se zakoni još uvijek mogu doraditi i promijeniti prije nego što budu upućeni u daljnju proceduru.'

Ministar je pojasnio da će se prijedlozi moći dorađivati i u Saboru između dva čitanja, a najavio je mogućnost da bude i trećeg čitanja budući da se radi o vrlo važnim zakonima. Smatra da bi predloženi nacrti trebali ući u saborsku proceduru prije završetka zasjedanja Sabora 15. srpnja. 'No zasjedanje Sabora nastavlja se i na jesen', dodao je.

Kada zakoni uđu u saborsku proceduru na njihov sadržaj moći će se utjecati samo preko zastupnika i saborskih povjerenstava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!