RAČUNALNA SIGURNOST

Zaboravili ste lozinku? Ne brinite, web-preglednik je pamti

30.09.2014 u 09:18

Bionic
Reading

Prije no što kliknete na link 'Forgot password?', provjerite je li vam preglednik pohranio lozinku negdje u dubini svoje memorije. Otvorite cache u kojem su pojedinosti u podacima za logiranje ako ih se ne možete sjetiti ili se logirate na novi uređaj

Ako ste uključili opciju upravljanja lozinkama u Chromeu, Firefoxu, Internet Exploreru ili Safariju, te bi se pojedinosti trebale automatski pojaviti kad posjetite web-odredište koje vas traži lozinku.

Postoje, doduše, razlozi zašto se to možda neće dogoditi - recimo, ako ste promijenili preglednike, počistili kolačiće (cookie), logirali se s druge stranice ili to učinili prije par godina.

Promjena lozinke na web-odredištu također može zbuniti preglednik, a zaštićeni servisi, poput bankarskih, u pravilu ne bi trebali uopće reagirati ni na kakve pohranjene lozinke.


Kako bilo, u većini slučajeva možete pokušati iskopati lozinku i šifru iz memorije svog preglednika, ako je opcija pohrane bila uključena. Evo što trebate napraviti.

Chrome
Otvorite Settings na glavnom meniju pa odaberite Show advanced settings. Kliknite na Manage passwords. Dobit ćete popis. Ako je dugačak, iskoristite mogućnost pretraživanja kako bi našli dio adrese (URL-a) stranice koja vas zanima.

Kad je pronađete, kliknite na nju i odaberite Show kako biste vidjeli lozinku. Prije no što vam je ponudi, Chrome će zatražiti korisničko ime povezano s vašim računom na Windowsima ili Macu kako bi dokazali da ste osoba za koju se izdajete.

Firefox
Kliknite Options pa ponovno Options s ponuđenog menija. Potom odaberite Security i kliknite na Saved Passwords. I ovdje imate na raspolaganju pretraživanje ako vam se ne da skrolati.

Kliknite Show Password kako biste otkrili podatke potrebne za logiranje. Tko god ima pristup vašem računalu može ponoviti taj postupak pa stoga zaštitite korisnički račun na operativnom sustavu lozinkom.


Internet Explorer
Otvorite Control Panel pa potražite Credential Manager. Kad se rezultati pojave, kliknite Manage Web Credentials. Pronađite što vas zanima, otvorite i odaberite Show uz lozinku prikazanu zvjezdicama. IE će zatražiti vašu lozinku za pristup Windowsima kao dodatnu sigurnosnu mjeru.

Safari
Na meniju odaberite Preferences, pa otvorite tab Passwords. Skrolajte ili pretražite dok ne nađete što vas zanima. Označite kućicu Show passwords, unesite lozinku za korisnički račun pri Macu.

Izvor:Gizmodo