TMNTEEN

Za sve od 13 do 18 godina: Programiranje LEGO robota prva u seriji radionica na FER-u

21.04.2021 u 12:57

Bionic
Reading

Programiranje LEGO robota prva je u seriji radionica osmišljenih pod nazivom "TMNTEEN: Kako živjeti znanost i inženjerstvo?", besplatna je i namijenjena uzrastu od 13 do 18 godina, a održat će se u subotu, 24. travnja, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu

Voditelj radionice je Tomislav Jagušt, zbog ograničenog broja sudionika na radionici obavezna je prethodna rezervacija na katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr. Radionica će se održati od 16 do 17:30 sati, a snimke radionice bit će naknadno dostupne na Youtube kanalu Tehničkoga muzeja Nikole Tesle, priopćio je u srijedu Tehnički muzej Nikole Tesle.

'Udahnuti život' jednostavnom LEGO robotu

Objašnjeno je da će posao sudionika biti da, kroz igru i zabavu, sastave jednostavnoga LEGO robota i 'udahnu mu život', odnosno programiraju ga da izvršava jednostavne naredbe i komunicira s okolinom.

Pritom će se upoznati s osnovnim dijelovima LEGO robota, načinima programiranja i algoritamskim pristupom rješavanju problema te vježbati sposobnost preciznoga praćenja zadanih uputa i suradničke vještine.

Kako je istaknuto, cilj radionice je da sudionici, upoznajući jedan mali segment onoga čime se bave znanstvenici s FER-a, istodobno prepoznaju život znanstvenika i inženjera kao kreativan, raznolik i privlačan.

Voditelj Tomislav Jagušt diplomirao je i doktorirao u području računarstva na FERU-u Sveučilišta u Zagrebu gdje je trenutačno docent na Zavodu za primijenjeno računarstvo. Područja znanstvenog rada su mu računalom podržano obrazovanje i uporaba mobilnih tehnologija u obrazovanju. Voditelj je edukacijskih aktivnosti Hrvatske sekcije IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers - međunarodna neprofitna profesionalna organizacija za uznapredovanje tehnologije vezane s elektricitetom), suvoditelj FER-ova programa popularizacije znanosti ŠUZA, suradnik na nekoliko projekata iz područja računalom podržanog obrazovanja i popularizacije STEM područja, mentor robotike u Centru za poticanje darovitosti djeteta "Bistrić" te redoviti sudionik raznih popularno-znanstvenih događanja (Festival znanosti, Noć istraživača i sl.).

Programom TMNTEEN potaknuti zanimanje mladih za znanost

Autorica programa 'TMNTEEN: Kako živjeti znanost i inženjerstvo?' je Katarina Ivanišin Kardum, viši kustos pedagog Tehničkog muzeja Nikola Tesla, namijenjen je tinejđerskoj populaciji i želi pridonijeti zanimanju mladih ljudi za karijeru u znanosti i inženjerstvu.

Interaktivna predavanja/radionice u skllopu programa vodit će stručnjaci s područja prirodnih i tehničkih znanosti. Prva serija radionica održat će se u razdoblju od 24. travnja do 18. svibnja 2021., a sudjelovat će stručnjaci sa Sveučilišta u Zagrebu - FER-a, Geodetskoga fakulteta, Tekstilno- tehnološkoga fakulteta, Arhitektonskoga fakulteta, Botaničkoga vrta PMF-a i Instituta Ruđera Boškovića.

Ovim programom 18. svibnja u Tehničkom muzeju NikoleTesle obilježit će se Međunarodni dan muzeja ove godine posvećen temi 'Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje'.

Program na Međunarodni dan Muzeja moći će se pratiti direktnim prijenosom uživo putem YouTube kanala Tehničkoga muzeja Nikole Tesle.