MOBILE WORLD CONGRESS 2023

Xiaomi se pohvalio punjenjem baterije smartfona za manje od pet minuta

28.02.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Najnoviji rekorder u brzom punjenju smartfona bateriju uređaja može napuniti za manje od pet minuta

Xiaomi je koncem listopada putem svog pod-branda Redmi objavio tehnologiju mobilnog punjenja od 210 W koju je početkom veljače na nadjačalo Realmejevo rješenje od 240 W.

Xiaomi je na MWC-u u Barceloni kao odgovor predstavio punjenje od 300 W, čime je vrijeme potrebno za put od nula do sto posto smanjio na nešto ispod pet minuta - skoro upola manje od dosadašnjeg rekorda. Kompanija je dodala da novi punjač od 300 W dolazi u istoj veličini kao prošli model od 210 W. Rješenje je, kažu, postignuto zahvaljujući boljem modularnom dizajnu i disipaciji unutarnje topline.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Xiaomi

Tvrtka navodi da je baterija u ovom slučaju opremljena snažnijim 15C ćelijama za razliku od 10C ćelija u Discovery Editionu koje umjesto konvencionalnih grafitnih dijelova koriste nove ugljične materijale. Ovim se postupkom debljina elektroda smanjila za 35 posto. Zajedno s poboljšanom formulom elektrolita ova litij-ionska baterija može imati veću gustoću snage s bržom brzinom punjenja i pražnjenja uz smanjenje količinu proizvedene topline. Ove ćelije su potom naslagane jedna na drugu, a međusobno su odvojenoe slojem toplinskog materijala. Time se stvara takozvani 'sendvič' dizajn koji optimizira disipaciju topline uz bolje korištenje slobodnog prostora, piše Engadget.

Što se sigurnosti tiče, Xiaomi tvrdi da je u sustav za punjenje ugradio preko pedest značajki za praćenje struje, napona i temperature.

Xiaomijeva današnja objava postavila je još jednu prekretnicu za modernu mobilnu industriju. Tvrtka nije spomenula hoće li se ova tehnologija punjenja od 300 W masovno proizvoditi. Xiaomi također nije podijelio brojke o ciklusima punjenja, što je definitivni podsjetnik na negativan utjecaj većih snaga punjenja na životni vijek baterija.