ZALETJELI SE

Xiaomi prodao manje smartfona nego što je planirao

17.01.2016 u 09:49

Bionic
Reading

Kineski proizvođač namjeravao je tijekom 2015. godine isporučiti 80 milijuna pametnih telefona. Rezultat po godišnjem obračunu je dobar, ali ne toliko

Iz Xiaomija je stigla službena objava kako su do kraja prošle godine prodali više od 70 milijuna smartfona. To je 15 posto više nego godinu prije, ali manje od planiranih 80 milijuna.

Prvo su namjeravali prodati sto milijuna, da bi kasnije smanjili očekivanja na 80. Ni to nije bilo dovoljno. Tvrtka je odbila objaviti podatke po regijama, tako da nije moguće reći gdje je najviše podbacila, kao ni kako je prošla na ključnim tržištima poput Kine, Indije, Indonezije i Brazila.

Čini se kako ih je rival iz dvorišta Huawei uspio nadmašiti, postavši prvom kineskom kompanijom koja je uspjela isporučiti više od sto milijuna pametnh telefona u jednoj godini, zahvaljujući impresivnom rastu od 44 posto.


Krajem prošle godine nagađalo se kako je Huawei pretekao Xiaomi u Kini te kako konkurencija uspješno kopira njihov model prodaje online, a da poslovne usluge nisu upsjele zaživjeti u dovoljnoj mjeri kako bi nadoknadile manji rast prodaje. U Xiaomiju tvrde kako su oni i dalje broj jedan po tržišnom udjelu u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Više:Tech Crunch