IFIXIT

Xbox One S je kompaktan - i lako popravljiv

08.08.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Kompaktno izdanje Xbox One konzole, Xbox One S, napokon je stiglo na tržište. Pored 'kure mršavljenja', Microsoftov centar za igranje i multimediju dobio je i nekoliko tehnoloških poboljšanja, a prema iFixitu, lakše ga je i popravljati

Xbox One S je doletio u radionice iFixita paralelno s prvim recenzijama uređaja. I dok su se mediji bavili igranjem i testiranjem 4K mogućnosti, iFixit je Microsoftovu konzolu rastavio do zadnjeg djelića. Iznutrice konzole sad kriju nadograđeni GPU koji podržava HDR10 te isti AMD 'Jaguar' osmojezgreni SoC s prvog izdanja Xbox Onea. Tu je još i 2TB spremišnog prostora na tvrdom disku, HDMI 2.0a povezivost s podrškom za 4K video pri 60Hz, napajanje koje je integrirano u kućište konzole i...mrvicu dotjeran kontroler.

iFixit navodi da je smještaj komponenti u Xbox One S konzoli uistinu drastično poboljšan u odnosu na prethodnika. Stvari su uredno smještene, bez nekih aftermarket dijelova koji su uništavali ne samo 'dojam', već i mogućnost popravljanja. Lokacije izdvojenih komponenti poput pločice za Wi-Fi sada su urednije i lakše ih je ukloniti.


Konačna ocjena za popravljivost Xboxa One S je 8/10, a maksimalnu ocjenu narušava tek otežana izmjena tvrdog diska, no ionako je moguće spojiti vanjski pogon po potrebi: