DIGITALNO IZDAVAŠTVO

WordPress: U deset godina od patuljka do diva

28.05.2013 u 14:01

Bionic
Reading

Prije deset godina WordPress je prvi put postao dostupan široj internetskoj javnosti. Iako je počeo kao skromni ogranak malo poznate blogerske platforme b2/Cafelog, izrastao je u najveći sustav za upravljanjem sadržajem online na svijetu

Na njemu se, naime, vrti 18 posto globalnog web sadržaja, piše Mashable, odnosno gotovo 70 milijuna sajtova.

Njegov je utjecaj na digitalno izdavaštvo ogroman. Ne samo što pogoni na stotine poznatih sajtova, uključujući blogove na CNN-u, New York Timesu i Reutersu, već je omogućio i olakšao kreiranje i objavu sadržaja online milijunima ljudi, među kojima su se mnogi - kao, recimo, kod nas Gadgeterija - uspjeli etablirati kao respektabilni mediji.

Pokrenuli su ga Matt Mullenweg i Mike Little, kao projekt otvorenog koda. S vremenom su uspjeli privući na tisuće suradnika. Automatic, tvrtka koja se brine za razvoj WordPressove platforme, prošlog je tjedna objavila kako je prikupila 50 milijuna dolara (oko 290 milijuna kuna) na sekundarnom tržištu dionica.

Ključ uspjeha u početku je bila jednostavnost korištenja. Ako ste imali hosting koji je podržavao PHP i MySQL te znali kako koristiti FTP, instalacija bi trajala do pet minuta. Danas se više ne morate ni gnjaviti s FTP-om jer je većina hosting tvrtki to preuzela na sebe.

U zadnjih nekoliko godina značajno je evoluirao te počeo podržavati i sustave za plaćanje, analitiku i druge složenije mrežne aplikacije. Oko njega se stvorio ekosustav, koji nudi plug-inove, teme, specijalizirane tvrtke za hosting i rješenja po mjeri - koji raste iz dana u dan. A pritom nije ugušio druge platforme već potakao razvoj novih, kao što su Medium, Svtble i Ghost.

Ambicija ne nedostaje - Mullenweg želi da WordPress postane platforma ili operativni sustav za cijelu mrežu. Do prije koju godinu smatrali bi ga ludim. Sad to ne izgleda tako neostvarivo.

Deseti rođendan proslavit će posebnim okupljanjima diljem svijeta, kao i specijalnim mikrosajtom posvećenim tvitovima, fotografijama i uspomenama. A Mullenweg se svom internetskom čedu obratio i dirljivim ljubavnim pismom, u kojem između ostalog kaže:

'Toliko si divan... Iznova se čudim i ushićen sam kad vidim koliko si narastao. Nemirne godine su iza tebe. Što je najbolje, cijelo vrijeme si se držao načela zbog kojih si i pokrenut. Uvijek se mijenjaš, ali to se nikad ne mijenja. Ne bojiš se isprobati nove stvari, koliko god se isprva možda činile uvrnutim ili nepopularnim.'

Pa, sretan rođendan, WordPress! Ostani još dugo s nama.