ZAR JE MOGUĆE?

Windows 7 i Vista su pod većim sigurnosnim rizikom nego XP

14.05.2014 u 07:04

Bionic
Reading

Microsoft je objavio Security Intelligence Report za drugi dio prošle godine, a rezultati su naizgled iznenađujući. SIR, inače izvještaj o sigurnosti na računalima koji se objavljuje dva puta godišnje, otkriva kako su Windows XP računala manje puta bila zaražena nego li je to slučaj sa 'sedmicom' i Vistom

Windows XP računala su imala stopu zaraze od 2,42 posto, dok su 'sedmica' i Vista imali stopu zaraze redom od 2,59 posto odnosno 3,24 posto. Uzme li se u obzir da Microsoft ogroman trud ulaže upravo u 'selidbu' sa starog operativnog sustava kojem je produžena podrška prestala u travnju ove godine, problem je jasan...


Osnovna podrška za Windows XP je prekinuta još 14. travnja 2009. godine, a od tada je bio na svojevrsnom 'održavanju', jer se gro korisnika, a posebno poslovni segment nisu rado selili na novije sustave. 12 godina operativni sustav i danas ima nešto manje od 30 posto tržišnog udjela pa je problem prebacivanja utoliko veći što je sustav 'sigurniji'.

Ipak, dosta priče je svojevrsna igra brojevima. Dobre vijesti stižu za vlasnike Windows 8.x računala, gdje je 'osmica' imala stopu zaraze od svega 1,73 posto odnosno 0,08 posto kad je riječ o verziji 8.1.

Valja izdvojiti kako izvješće pokriva razdoblje od srpnja do prosinca prošle godine, dok je podrška za Windows XP još uvijek postojala. Istovremeno su računala s Windows 7 i Vista bila pod napadom posebno krojenog malware koda nazvanog Rotbrow (koji je sada iskorijenjen). Pomnija analiza službenog izvješća kao i tržišni udio svake od verzija Windows operativnih sustava otkriva i to da su XP, baš kao i 'osmica' manje korišteni - prvi radi starosti, drugi radi lošijeg primanja na tržište, što objašnjava nižu stopu zaraze.

Činjenica ostaje da su Windows XP računala sada istinska vremenska bomba, po pitanju sigurnosti. Korisnici se čim prije trebaju prebaciti na neki od modernijih operativnih sustava, kojih danas srećom ima pregršt.