TEHNO PREGLED

Windows 11: Stiže hrpa novosti, a mi smo izdvojili deset najzanimljivijih

29.06.2021 u 09:22

Bionic
Reading

Nakon više od deset godina Microsoftov operativni sustav dobit će novo izdanje. Pogledajmo što možemo očekivati od njega

Donosimo pregled deset najzanimljivih noviteta koje donosi nova generacija Microsoftovog operativnog sustava.

1. Izbornik Start i taskbar su sad u sredini

Vizualno, najveća promjena je to što su taskbar i dugme za izbornik Start sad smješteni na sredinu donjeg dijela zaslona umjesto u krajnjem lijevom kutu kao dosad. Bit će moguće vratiti ih na staru poziciju ako vam nova baš nikako ne odgovara.

I sam izbornik Start bit će prikazivan u sredini. Umjesto pločica (koje je ionako malo tko koristio) ponudit će aplikacije koje ste zakačili za njega i nedavno korištene dokumente. Pri vrhu izbornika bit će tražilica pomoću koje ćete moći pronaći aplikacije, dokumente i postavke.

2. Widgeti

Iako im to prošli put nije pošlo za rukom, Microsoft nas ponovno pokušava navesti na korištenje widgeta. U taskbar je dodano novo dugme kojim ćete moći otvoriti panel s widgetima za vremensku prognozu, popis poslova koje trebate obaviti, kalendar i tome slično. S vremenom će razvojni programeri koji ne rade za Microsoft moći dodati vlastite widgete.

3. Lakše korištenje više monitora

Umjesto zbrke i nereda koji bi često nastajali svaki put kad bi odspojili svoj laptop od monitora Windows 11 bi trebao zapamtiti veličinu svakog otvorenog prozora i reaktivirati ju nakon što se ponovno spojite.

4. Lakši rad na daljinu

Microsoftov alat za videokonferencije Teams bit će integriran u taskbar, a moći ćete brbljati, slati SMS-ove te obavljati glasovne i video pozive bez obzira koristite li Windows ili operativne sustave Android ili iOS.

5. Lakše obavljanje više zadaća odjednom

Dodana je značajka pomoću koje možete odrediti koje ćete aplikacije koristiti u kojem dijelu zaslona te ih grupirati, što u Microsoftu nazivaju Snap Groups. Također će biti moguće stvarati vlastita desktop okruženja i prilagođavati ih vlastitim potrebama i željama.

6. Brži rad

Windows 11 bi trebali biti brži i energetski učinkovitiji od prethodnog izdanja. To bi trebalo donijeti manje opterećenje baterija laptopa i omogućiti njihov dulji rad bez punjenja.

7. Bolje značajke za igre

U Windows 11 ubačeno je nekoliko značajki iz domene igraće konzole Xbox, među kojima je sustav Auto HDR koji automatski poboljšava osvjetljenje i boje u igrama. Također će moći brže učitavati računalne igre koristeći tehnologiju DirectStorage, dok će aplikacija za Xbox biti ugrađena u operativni sustav kako bi omogućila lakši pristup servisu Game Pass za PC.

8. Lakši rad sa zaslonima osjetljivim na dodir

Nova generacija Windowsa trebala bi ukloniti većinu problema koji su nam išli na živce pri korištenju zaslona osjetljivih na dodir, tako što će dodati veće ciljane površine za mijenjanje veličine prozora.

Također je dodana i tipkovnica koju je moguće koristiti jednom rukom, a ako koristite digitalnu olovku Windows 11 će vam ponuditi haptičku povratnu spregu kako bi pisanje bilo prirodnije.

9. Poboljšana trgovina aplikacijama

Trgovina aplikacijama Windows Store postat će Microsoft Store i ponuditi aplikacije za operativni sustav Android (doduše, preko Amazona) te omogućiti uvrštavanje svih izdanja koja se oslanjaju na win32 i druge platforme. Također, developeri će moći koristiti vlastiti sustav naplate u aplikacijama.

10. Bit će besplatni, ali...

Zadovoljava li vaše računalo minimalne tehničke preduvjete i ako već koristite Windows 10, moći ćete svoj stroj nadograditi na jedanaesticu bez plaćanja, vjerojatno nekad tijekom jeseni.