TEHNO SAVJETI

Wi-Fi vam je spor? Ovako otkrijte tko ga sve koristi

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 19.05.2018 08:07
  • Objavljeno 19.05.2018 u 08:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tiny Ivan / Alamy

Objasnit ćemo vam ukratko kako možete otkriti koristi li vašu Wi-Fi mrežu netko tko ne bi trebao i kako ih u tome možete spriječiti

Većina Wi-Fi preusmjerivača (routera) imaju uključenu zaštitu po početnim postavkama. Pogledate li popis mreža dostupnih u vašoj blizini vjerojatno će većina biti zaključana. Ipak, poneki routeri emitiraju otvorenu, nezaštićenu Wi-Fi mrežu, na koju se bilo tko može spojiti i surfati bez unosa lozinke.

OBRATITE PAŽNJU

Ovo je šest najčešćih zamki s Wi-Fijem, evo kako ih izbjeći

Pogledaj galeriju
6

Kako možete otkriti uljeza u svojoj Wi-Fi mreži? Najbolji - iako ne i najjednostavniji - način traži logiranje u vaš router i korištenje njegovog sučelja kako biste provjerili koji su uređaji spojeni. Možete to napraviti i s mobitela, ali preporučamo da za to upotrijebite stolno ili tablet računalo, zato što imaju veći zaslon, a i većina routera nije optimizirana za za pristup mobitelima.

Utipkajte u adresnu traku vašeg preglednika 192.168.1.1 i pritisnite Enter. To će funkcionirati na većini routera, iako je moguće kako pojedini modeli koriste drugu IP adresu. Pronaći ćete ju na samom routeru ili u uputama za korištenje.

Routeri se razlikuju međusobno, ali svi bi trebali imati mogućnost pregleda spoojenih uređaja. Vas zanimaju oni spojeni na Wi-Fi mrežu pa odaberite tu opciju ili pokušajte filtrirato popis tako da dobijete ono što vam treba.

Kad otvorite popis vjerojatno ćete uz svaki uređaj naći tri podatka: IP adresu (recimo, 192.168.1.17), MAC adresu (na primjer, EF-34-4D-9A-FE-36) i naziv (primjerice, Mirin iPhone).

TEHNO SAVJETI

Evo zašto je dobro isključiti Wi-Fi i Bluetooth tijekom noći

Pogledaj galeriju
8

Imajte na umu kako neki routeri mogu prikazati i popis svih spajanja ikad, ne samo aktualnih. To znači kako ne morate dizati uzbunu odmah ako vidite kako su na mrežu spojeni uređaji ljudi koji nisu prisutni u tom trenutku.

No, svakako trebate otkriti možete li prepoznati svaki uređaj koji se spojio. To zna biti zahtjevno, ali pomoći će vam alati poput mogućnosti filtriranja po MAC adresama.

  • +8
  • +5

Sedam najboljih internetskih pretraživača

Izvor: tportal.hr / Autor: Google, Profimedia, Mozilla

Otkrijete li nekog tko ne bi trebao koristiti vaš Wi-Fi, vjerojatno nemate na odgovarajući način namještene sigurnosne postavke pa se susjedi i prolaznici mogu spojiti na vašu otvorenu mrežu. Stoga se ponovno ulogirajte u vaš router i postavite lozinku.

Za dodatnu razinu sigurnosti možete upogoniti filter koji će na mrežu pripuštati samo uređaje određenih MAC adresa. Što je MAC adresa? Niz brojki i slova jedinstven za vaš uređaj. Naći ćete ju na naljepnici na uređaju ili u izborniku s postavkama. Postavite li takav filter vaš će Wi-Fi moći koristiti samo oni uređaji koje router prepoznaje, piše Tech Adviser.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!