'DUŽNI SU REAGIRATI'

WhatsApp pokušava blokirati talibane

18.08.2021 u 09:09

Bionic
Reading

Facebookova kompanija suočena je sa činjenicom da afganistanski talibani koriste njihovu platformu za enkriptiranu komunikaciju te ih, u slučaju da to rade kako bi uspostavili kontrolu nad zemljom, planiraju nekako zaustaviti

WhatsApp pokušava otkrit koriste li talibani tu aplikaciju za razmjenu poruka kako bi uspostavili svoju kontrolu nad Afganistanom, a ako koriste, kako ih blokirati.

Talibani su poslali upozorenja putem WhatsAppa stanovnicima Kabula kada su preuzeli kontrolu nad gradom u nedjelju, navodi Washington Post. Međutim, s obzirom da su talibani pod američkim sankcijama, WhatsApp, čije je sjedište u SAD-u, mora pronaći način kako onemogućiti talibanima korištenje aplikacije.

'Dužni smo poštivati zakone o američkim sankcijama', kazao je glasnogovornik WhatsAppa.

'To uključuje blokiranje računa za koje se čini da se predstavljaju kao službeni računi talibana. Tražimo dodatne informacije od relevantnih američkih vlasti, uzimajući u obzir razvoj situacije u Afganistanu', dodao je.

Budući da WhatsApp koristi end-to-end enkripciju, kompanija ne može čitati poruke koje se šalju putem aplikacije. Stoga se oslanja na druge identifikatore kako bi utvrdila koriste li talibani aplikaciju, poput fotografija, imena, opisa profila i sl. Čelnik Instagrama Adam Mosseri rekao je pak za Bloomberg da njegova kompanija, kao i vlasnik Facebook, rade proaktivno na uklanjanju prisustva talibana na tim društvenim mrežama.

'Stanje se rapidno mijenja, a siguran sam da će se sukladno tome mijenjati i rizik. Morat ćemo modificirati način rada i ono što radimo kako bi odgovorili na promjenjive rizike koji nastaju', kazao je.