SVI SU LUDI ZA 'SOROM'

Novi OpenAI-jev alat je tu: Evo što dosad znamo o njemu i zašto izaziva zabrinutost

19.02.2024 u 13:49

Bionic
Reading

Sora je novi generator teksta u video temeljen na umjetnoj inteligenciji. Donosimo pregled dosad poznatih pojedinosti o alatu koji nas podjednako brine i uzbuđuje

Novi alat tvrtke OpenAI koristi generativnu umjetnu inteligenciju za trenutno stvaranje kratkih videozapisa na temelju pisanih naredbi.

Sora nije prvi alat s tom vrstom tehnologije. Ali pomaknuo je granice kad je riječ o razini kvalitete dosad izrađenih videozapisa, pa je riječ o značajnom koraku naprijed kako za OpenAI, tako i za budućnost alata za stvaranje videa putem teksta.

Evo što trebate znati.

Što Sora može i je li već dostupna?

Sora stvara videozapise dugačke do 60 sekundi na temelju pisanih uputa pomoću generativne umjetne inteligencije. Model također može generirati video i s postojeće fotografije.

Sora još nije dostupna za javnu upotrebu jer u OpenAI-ju žele razgovarati sa zakonodavcima i umjetnicima prije nego što službeno objave taj alat. Puno toga još je nepoznanica, ali imali smo prilike vidjeti pregršt primjera videozapisa kojima Sora pokazuje što može učiniti. Glavni izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman također je na X-u pozvao na slanje ideja za promptove.

Kasnije je podijelio detaljne videozapise koji su reagirali na upute poput: Dva zlatna retrivera podcasting na vrhu planine i Biciklistička utrka na oceanu s različitim životinjama dok sportaši koji voze bicikle s prikazom bespilotnih fotoaparata.

Iako videozapisi koje generira Sora mogu prikazati složene scene s puno pojedinosti, iz OpenAI-ja napominju da još postoje neke slabosti, uključujući prostorne i uzročno-posljedične elemente.

Recimo, ako osoba u videu zagrize kolač, nakon toga možda se neće vidjeti da mu nedostaje dio.

Postoje li drugi slični alati?

Da, Google, Meta Platforms i startup Runway ML također razvijaju tu tehnologiju. Ipak, njihovi rezultati zasad se ne mogu mjeriti s onim što je Sora dosad pokazala, kako kvalitetom, tako i duljinom.

Dosljednost i duljina Sorinih videozapisa otvaraju nove mogućnosti za kreativce da ugrade elemente videozapisa koji je generirao AI u tradicionalniji sadržaj, pa i za generiranje cjelovitih narativnih videozapisa iz jedne ili nekoliko uputa.

Koji su potencijalni rizici?

Trenutno je najviše zabrinutosti oko moguće zloporabe tijekom izbora u Sjedinjenim Državama i drugim državama. Sora bi mogla poslužiti za izradu političkog deepfakea koji će izgledati i zvučati realistično te biti korišteni za prijevaru, propagandu i dezinformacije.

Tehnološke tvrtke i dalje su glavne kad je riječ o reguliranju umjetne inteligencije i rizicima povezanim s njenim korištenjem. Vlasti diljem svijeta pokušavaju hvatati priključak, ali to zasad ide dosta sporo.

U prosincu prošle godine Europska unija postigla je sporazum o prvim sveobuhvatnim pravilima o umjetnoj inteligenciji. No zakon će stupiti na snagu tek dvije godine nakon konačnog odobrenja.

U OpenAI-ju tvrde da su poduzeli važne mjere za očuvanje sigurnosti prije no što ponude Soru svijetu. Tako su, primjerice, omogućili testiranje tog alata stručnjacima za borbu protiv dezinformacija, govora mržnje i pristranosti.

Također, razvijaju alate koji bi trebali pomoći u otkrivanju spornih sadržaja, poput softvera koji će moći detektirati kad je video napravljen uz pomoć Sore, piše Euronews. OpenAI je jedna od 20 tehnoloških tvrtki koje su se nedavno javno obvezale na suzbijanje dezinformacija.