Lockbit ransomware

U velikoj međunarodnoj operaciji razbijena jedna od najzloglasnijih hakerskih bandi

20.02.2024 u 18:10

Bionic
Reading

Međunarodne snage za provođenje zakona koju vode britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) i FBI uhitile su i optužile članove bande Lockbit ransomware, u policijskoj operaciji bez presedana koja je pogodila jednu od najzloglasnijih svjetskih bandi kibernetičkog kriminala.

Sjedinjene Države optužile su dvojicu ruskih državljana za postavljanje Lockbit ransomwarea protiv tvrtki i grupa diljem svijeta. Policija u Poljskoj i Ukrajini izvršila je dva uhićenja.

NCA, Ministarstvo pravosuđa SAD-a, FBI i Europol okupili su se u Londonu kako bi objavili razbijanje bande koja je ciljala preko 2000 žrtava diljem svijeta, primila više od 120 milijuna dolara u otkupninama i tražila još stotine milijuna dolara, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a, javlja Reuters.

Cyber odjel britanske Nacionalne agencije za kriminal, s američkim Ministarstvom pravosuđa, FBI-em i drugim agencijama za provođenje zakona, preuzeo je kontrolu nad web stranicama koje je koristila banda Lockbit, potvrdile su američke i britanske vlasti.

Agencije su također poduzele korak bez presedana korištenjem Lockbitove web stranice za objavljivanje internih podataka o samoj grupi.

"Hakirali smo hakere", rekao je novinarima Graeme Biggar, glavni direktor Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala. "Preuzeli smo kontrolu nad njihovom infrastrukturom, zaplijenili njihov izvorni kod i dobili ključeve koji će pomoći žrtvama da dešifriraju svoje sustave",

U "Operaciju Cronos" bilo je uključeno 10 zemalja.  “Zajedno smo uhitili, optužili ili sankcionirali neke od počinitelja i dobili smo neviđen i sveobuhvatan pristup Lockbitovim sustavima.”

"Od danas Lockbit zapravo više ne postoji", dodao je. "Lockbit je zaključan".

Predstavnik Lockbita nije odgovorio na upit Reutersa za komentar.

Optužnica tereti Artura Sungatova i Ivana Kondratyeva, također poznatog kao Bassterlord, za korištenje Lockbit ransomwarea za ciljanje žrtava u proizvodnim, logističkim, osiguravajućim i drugim tvrtkama u pet država i Portoriku.