I TO SMO DOČEKALI

Vratite se u budućnost u električnom DeLoreanu

21.10.2015 u 10:29

Bionic
Reading

Za dan na koji Marty McFly stiže u budućnost irski studenti napravili su prvi potpuno električni DeLorean. Automobil će poslužiti i u promotivne svrhe, kako bi potakao mlade na studiranje znanosti, tehnologije, strojarstva i matematike

U drugom dijelu filmskog serijala 'Povratak u budućnost' glavni junak Marty McFly stiže u budućnost vremeplovom u obliku automobila marke DeLorean 21. listopada 2015. godine.

Brojni obožavatelji obilježit će taj datum na različite načine. Studenti Kraljevskog sveučilišta u Belfastu priredili su nešto posebno: predstavit će potpuno električnu inačicu američkog vozila.

Projekt je obrazovne prirode, namijenjen studentima svih godina, kako bi dobili priliku naučiti sve vezano uz razvoj i funkcioniranje elektirčnih automobila. E-DeLorean će po predstavljanju krenuti na turneju, ne bi li zainteresirao mlade diljem Irske za karijeru vezanu uz znanost, tehnologiju, strojarstvo ili matematiku.


Automobil je pronađen prošle godine u šupi, bez ključnih dijelova. Studenti su vrijedno radili kako bi obnovili karoseriju i dodali električni pogon. Baterija kapaciteta 27 kWh stigla je iz Kine, a električni motor s 270 konjskih snaga iz - Bugarske. Zadržan je izvorni mjenjač s pet brzina, no ovjes i drugi dijelovi su ojačani kako bi izdržali dodatnu težinu motora i baterije.

Sličan projekt već je izvela skupina Australaca, a i vlasnik prava na ime DeLorean također je razmišljao o izradi i prodaji električne inačice.

DeLorean DMC-12 dan-danas je jedinstven automobil po tome što ima dijelove karoserije od nehrđajućeg čelika i leptir vrata. Djelo je američkog inženjera Johna DeLoreana, koji je osmišljavao aute za General Motors prije no što je pokrenuo vlastitu tvrtku.

Vozilo je bilo u prodaji u Sjedinjenim Državama od 1981. do 1983. godine, ali proizvodili su ga u tvornici smještenoj tek kojih sedam-osam kilometara od Belfasta. Prodano je oko devet tisuća primjeraka prije no što je tvrtka stavila ključ u bravu, djelomično i zbog toga što je DeLorean uhićen radi švercanja kokaina.

QUB Electric DeLorean - Electrical Engineering at Queen's


Više:CNET