TVRĐAVA ZVANA XC90

Volvo ne zanimaju zvjezdice već ljudski životi

  • Autor: I. Ž.
  • Zadnja izmjena 24.07.2014 13:41
  • Objavljeno 24.07.2014 u 13:32
Untitled

Untitled

Izvor: Screenshot / Autor: youtube

'Predanost sigurnosti nema veze sa zadovoljavanjem testova ili rangiranjem u odnosu na konkurenciju, već s otkrivanjem uzroka nastanka prometnih nesreća i ozljeda te razvojem tehnologije koja bi to spriječila. Mi vodimo; industrija nas slijedi', tvrdi Volvova glavna stručnjakinja za sigurnost vozila prof. Lotta Jakobsson

Šveđani planiraju novi XC90 učiniti najsigurnijim automobilom na cesti, a u tu svrhu nakrcali su ga pojedinim dosad neviđenim elementima aktivne sigurnosti. Tako će tvrđava na kotačima iz Goteborga, između ostalog, dolaziti sa sustavom za minimaliziranje posljedica u slučaju izlijetanja s ceste.

U Volvu ističu kako su analizom čak 43.400 prometnih nesreća u razdoblju od 1970. do danas ustanovili kako polovina prometnih incidenata završi nekim oblikom izlijetanja vozila s uređene prometnice.

Iz tog razloga novi XC90 serijski dolazi sa sustavom koji nadzire stanje oko vozila te reagira preventivno zatezanjem pojaseva, apsorbiranjem sila koje mogu dovesti do povrede kralješnice, pravovremenom aktivacijom zračnih jastuka i povlačenjem papučica kako ne bi došlo do povrede stopala.

To nije sve. XC90 bit će i prvi automobil koji će samostalno zakočiti ako krenete presijeći put nadolazećem vozilu ili ako senzori osjete nalijetanje na pješaka ili biciklista.

Na to sve, Šveđani su XC90 sazdali od čelika izuzetno visoke čvrstoće s više od 40 posto takozvanog boron-čelika.

Još da nam napokon pokažu kako će izgledati - gdje bi im bio kraj.

Volvo XC90 će biti inteligentna tvrđava na kotačima


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!