10,5 MILIJUNA VOZILA

Volkswagen se trudi, no Toyota je najveći proizvođač automobila na svijetu

27.01.2016 u 13:15

Bionic
Reading

Japanska Toyota zadržala je titulu najvećeg svjetskog proizvođača automobila, nakon što je u srijedu objavila da je lani prodala 10,5 milijuna vozila, više nego njemački Volkswagen i američki General Motors

Volkswagen je ranije objavio kako je 2015. prodao 9,93 milijuna vozila, dok su Chevrolet i Cadillac proizvođača General Motorsa stigli do 9,8 milijuna.

U prvoj polovici lanjske godine Volkswagen je, zahvaljujući među ostalim jačanju njemačkog gospodarstva, preuzeo vodeću poziciju najvećeg svjetskog proizvođača automobila premašivši po prodaji Toyotu. No, u posljednjim mjesecima prošle godine prodaja VW-a pala je zbog skandala u vezi varanja na eko testovima.

U rujnu je, naime, VW priznao da je 11 milijuna njegovih vozila opremljeno uređajima koji lažno prikazuju emisiju ispušnih plinova.

Toyota je 2008. prekinula dugogodišnju vladavinu General Motorsa na čelu liste najvećih svjetskih proizvođača automobila, ali je tu poziciju izgubila tri godine kasnije kada je razorni potres praćen tsunamijem u Japanu prekinuo redovnu proizvodnju auto dijelova za tog, ali i za ostale japanske proizvođače automobila, što je negativno utjecalo na prodaju Toyote.

Međutim, Toyota je svog američkog rivala ponovno prestigla 2012. godine i od tada je na vrhu.