PATKA ILI BOMBA?

Volkswagen bi kupio Fiat; Talijani ne daju Ferrari

17.07.2014 u 12:44

Bionic
Reading

Volkswagen je zainteresiran za kupnju Fiata, pišu danas njemački mediji, dok najnoviji podaci pokazuju da je prodaja automobila u Europi u lipnju porasla već 10. mjesec zaredom

Pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, njemački mjesečnik Manager Magazin piše kako je tamošnji proizvođač automobila Volkswagen zainteresiran za kupnju talijanskog Fiata. Pregovori između dviju kompanija još su daleko od razgovora o mogućoj cijeni, no Fiat je, navodno, spreman prepustiti svoju tradicionalnu proizvodnju i fokusirati se samo na brand Ferrarija.

U međuvremenu, Udruga europskih proizvođača automobila (ACEA) objavila je kako je u lipnju prodaja na europskom tržištu porasla 4,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, na 1,23 milijuna vozila.

To se, poručuje ACEA, zahvaljuje gospodarskom oporavku u južnoj Europi, predstavljanju novih modela i poticanju potrošnje, što je izazvalo jačanje potražnje za automobilima.

Zbog recesije, visoke nezaposlenosti, slabosti potrošnje i državnih mjera štednje, europska automobilska industrija pretrpjela je šest godina pada prodaje, koja je zaronila na najnižu razinu u dva desetljeća.

No, u posljednjih 10 mjeseci bilježi se stabilan rast potražnje, pa je samo u prvih šest mjeseci ove godine prodaja porasla za 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 6,85 milijuna vozila. Pritom se bolje prodaju jeftiniji nego skuplji brandovi automobila.

Tako je u lipnju prodaja Dacie skočila za 32 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a slijede Renaultovi brandovi s rastom od 20 posto te Opel s rastom od 11,7 posto. Prodaja Volkswagenovog Seata porasla je, pak, za 13,2, a Škode za 12,6 posto.

Prodaja luksuznih vozila porasla je po nižim stopama. BMW je zabilježio rast prodaje u lipnju za 7,6, a Audi za 1,4 posto. Daimler je, pak, zabilježio pad za 0,7 posto, ponajviše zbog pada prodaje gradskog modela Smart za 19 posto.