TREND U PORASTU

Svaki drugi novoregistrirani auto u EU je barem djelomično električni

20.12.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Ipak, bez snažne industrijske strategije Unije europski sektor električnih vozila riskira zaostajanje za drugim takvim sektorima

Elektrificirani automobili činili su gotovo polovicu svih novoregistriranih automobila u Europskoj uniji između siječnja i studenog 2023. godine. Tijekom studenog taj se broj popeo iznad pola.

Elektrificirana vozila - bilo potpuno električni modeli, plug-in hibridi ili potpuni hibridi - činila su više od 47,6 posto svih novih registracija osobnih automobila u Uniji u studenom, u odnosu na 43% u istom razdoblju prošle godine, objavilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (European Automobile Manufacturers Association, ACEA).

Registracije novih automobila u Uniji porasle su za 6,7 posto u studenom, što je 16. uzastopni mjesec rasta, uz godišnji porast od 13,3 posto u registraciji električnih vozila.

Registracije benzinaca porasle su za 4,2 posto, dok su dizelaši pali za 10,3 posto.

Registracije potpuno električnih automobila porasle su za 16,4 posto u odnosu na godinu ranije, na 144.378 vozila, iako su registracije u Njemačkoj, najvećem tržištu električnih vozila u Europi, pale za 22,5 posto, na 44.942 vozila.

Na elektrificiranom tržištu potrošači su i dalje preferirali hibridno-električna vozila, s godišnjim porastom od 28,7 posto, dok je potražnja za plug-in hibridima pala za 22,1 posto.

Registracije hibridno-električnih automobila u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji u zadnjih godinu dana dosegnule su više od 1,5 milijuna vozila, od ukupno blizu 2,5 milijuna vozila u Uniji.

Zaostajanje usprkos porastu

Unatoč porastu električnih vozila, ACEA je upozorila kako u Europi - bez snažne industrijske strategije Unije - sektor električnih vozila riskira zaostajanje za drugim takvim sektorima, u svijetu u kojem Kina dominira opskrbnim lancem, a američki proizvođači dobivaju državne poticaje.

Pojedini proizvođači automobila i analitičari također navode plato u potražnji za električnim vozilima tijekom proteklih mjeseci.

Najveći europski proizvođač automobila Volkswagen objavio je u listopadu kako se potražnja za električnim vozilima ne razvija prema očekivanjima, dok je Mercedes-Benz upozorio na 'brutalno' tržište električnih vozila, koje karakteriziraju veliki rezovi cijena i problemi s lancima opskrbe, piše Reuters.

Registracije kod Volkswagena i Renaulta porasle su za 11,4 posto, odnosno 6,1 posto u studenom, dok su registracije za Stellantis pale za 7,3 posto.

Tesla Elona Muska zabilježila je skok od gotovo 45 posto u istom mjesecu, čineći gotovo 22 posto registracija potpuno električnih automobila u Uniji.

Broj novih vozila registriranih u studenom u Uniji, Britaniji i Europskom udruženju za slobodnu trgovinu (EFTA) porastao je za šest posto na 1,08 milijuna vozila, objavila je ACEA.