srednja klasa izboja

[VIDEO] Solarni spektakl: Pogledajte trosatnu erupciju Sunčeve baklje

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 16.06.2022 11:50
  • Objavljeno 16.06.2022 u 11:50
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NASA Solar Dynamics Observatory/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Sunce se trenutno nalazi u vrlo aktivnom dijelu svojeg jedanaestogodišnjeg ciklusa. Na snimci se nalazi trosatna erupcija baklje klase M

Sunce je u ponedjeljak 13. lipnja izbacilo iznimnu solarnu baklju koja je u okolicu oko tri sata izbacivala radijaciju visoke energije. NASA-in Solar Dynamics Observatory (Promatračnica za sunčanu dinamiku) ili SDO, koja proučava Sunce od 2010., promatrala je taj događaj kroz nekoliko valnih duljina svjetla.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Videos From Space

Baklja spada u kategoriju M3.4, što je čini 'srednjom' klasom izboja. Da je bila dovoljno jaka, uzrokovala bi privremene prekide radiosignala na području Azije i Pacifika. Podsjetimo, znanstvenici dijele moćne solarne baklje u tri kategorije: C, M i X, pri čemu je C najslabija, a X najjača.

Nedavna solarna baklja također je povezana s koronalnim izbojem mase, ogromnim oblakom iznimno zagrijane plazme koji nevjerojatnom brzinom izbija iz zvijezde. SDO i sonda SOHO (Solar and Heliospheric Observatory, tj. Promatračnica za Sunce i heliosferu - zajednička misija NASA-e i ESA-e lansirana 1995.) zajedno su snimili snimke koronalnog izboja, prikazavši masivan i brz oblak plazme.

SVEMIR OKO NAS

[FOTO] Tajne koje ne prestaju fascinirati: Jeste li znali za ova neobična kozmička otkrića?

Pogledaj galeriju
10

Dvije su letjelice snimile prizor iz dva komplementarna položaja. SOHO kruži oko Sunca na Lagrangeovoj točki 1, gravitacijski stabilnoj poziciji na oko 1,5 milijuna kilometara od Zemlje do Sunca.

Veliki izboji koronalne mase koji pogode Zemlju mogu uzrokovati geomagnetske oluje, čiji su rezultati uglavnom oštećeni sateliti i spektakularne aurore. Stručnjaci kažu da, doduše, jučerašnji izboj nije poletio prema Zemlji.

Naša je matična zvijezda u posljednje vrijeme pojačala aktivnost, što nije čudno s obzirom na to da se vrhunac jedanaestogodišnjeg ciklusa očekuje 2025.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!