copernicus hackathon zagreb 2019.

Velika prilika za studente: istražite podatke iz svemira, izradite aplikaciju i osvojite nagrade vrijedne 120.000 kuna

26.06.2019 u 16:12

Bionic
Reading

Geodetski fakultet organizira prvi regionalni Copernicus Hackathon za Hrvatsku i Sloveniju koji će se 23. i 24. listopada održati u prostorijama Sveučilišnog računskog centra. Predviđena su tri tematska područja: Pametni gradovi i pametna uprava, Zaštita okoliša i klima te Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu

Copernicus Hackathon je program koji financira Europska komisija. Njegov je cilj razvoj novih aplikacija temeljenih na podacima i servisima Europskog programa za opažanje Zemlje Copernicus. Hackathon studentima i srednjoškolcima pruža priliku da se istraže brojna područja primjene podataka, prikupljenih iz svemira.

Europska komisija godišnje financira dvadesetak Hackathona diljem Europe. Prijavljene ekipe trebaju razviti beta verziju aplikacije; koncept nije dovoljan. Ove godine Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira prvi regionalni Copernicus Hackathon za Hrvatsku i Sloveniju koji će se 23. i 24. listopada održati u prostorijama Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Pozvani studenti, dobro došli i srednjoškolci

Hackathon će se održati u dvije kategorije: profesionalnoj i učeničkoj. Profesionalna kategorija namijenjena je stručnjacima, znanstvenicima, istraživačima, inovatorima i studentima; to je ujedno i službena kategorija natjecanja u kojoj mogu sudjelovati osobe starije od 18 godina. Učenička kategorija namijenjena je polaznicima srednjih škola i organizira se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Kako opernicus nadzire Zemlju Izvor: Društvene mreže / Autor: ESA

Za ovaj hackathon predviđena su tri tematska područja: Pametni gradovi i pametna uprava, Zaštita okoliša i klima te Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu.

Uz glavnu i niz nagrada po kategorijama

Poznat je i nagradni fond prvog regionalnog Copernicus Hackathona Zagreb, koji iznosi velikih 120.000 kuna. Glavna nagrada u službenoj kategoriji je ulaznica za Copernicus Accelerator program Europske komisije, vrijedan 7000 eura uz mnogobrojne seminare (webinare), umreženja i mentorsku podršku. U srednjoškolskoj kategoriji glavnu nagradu u vrijednosti 10.000 kuna osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ovakoje bilo na regionalnom hackathonu u Brnu Izvor: Društvene mreže / Autor: ESA BIC Prague

Uz glavne nagrade, sponzori su osigurali i nagrade za najbolje radove po pojedinim temama. Autore najboljih radova u službenoj i srednjoškolskoj konkurenciji na temu Pametni gradovi i pametna uprava Grad Zagreb dodijelit će nagrade u vrijednosti deset, odnosno pet tisuća kuna.

Nagrade u vrijednosti deset i šest tisuća kuna IGEA će dodijeliti autorima najboljih radova na temu Zaštite okoliša i klime, dok su ESA Bic i Geodetski fakultet najboljim radovima na temu Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu namijenili nagrade u vrijednosti 5000 kuna.

Here Technologies i GDI osigurali su dodatne nagrade za najbolje radove izrađene na njihovim platformama.

Pristup podacima i podrška mentora

Natjecatelji se organiziraju u timove i sami odabiru temu za koju će osmisliti inovativno tehnološko rješenje i potom izraditi aplikaciju. Svi natjecatelji dobit će pristup podacima Copernicus programa (DIAS) i podršku mentora tijekom samog događaja. Sudionicima su osigurani hrana, piće i popratni program. Prijava i sudjelovanje potpuno su besplatni, a sudionicima izvan Zagreba pokriveni su troškovi putovanja i smještaja.