mapiranje zagađenja

Dobra vijest za astmatičare i srčane bolesnike: Mobilna aplikacija koristi satelitske podatke i upozorava na loš zrak

22.06.2019 u 09:33

Bionic
Reading

Trčanje je dobro za zdravlje. No srčanim bolesnicima i astmatičarima tjelovježba u uvjetima visokog zagađenja zraka može samo pogoršati stanje. Zato znanstvenici sa sveučilišta u Leicesteru razvijaju aplikaciju koja koristi satelitske podatke kako bi mapirali područja s najvećim zagađenjem

Rad se financira iz ESA-ina programa naprednih istraživanja u telekomunikacijskim sustavima (ARTES), u partnerstvu s Britanskom svemirskom agencijom i nacionalnom zdravstvenom službom NHS England, a aplikacija bi trkačima trebala omogućiti ne samo da se odluče hoće li trenirati, nego i kojim bi putem trebali trčati kako bi izbjegli zagađenje.

'Razvit ćemo mobilnu aplikaciju namijenjenu pacijentima, koristeći razne satelitske podatke, pa tako i one o kvaliteti zraka', objašnjava Andre Ng, profesor kardiološke elektrofiziologije na sveučilištu u Leicesteru. Temeljem tih podataka aplikacija će izračunati i korisnicima preporučiti savjete za vježbanje, prilagođene njihovom stanju i sposobnostima s jedne te uvjetima u okolišu s druge strane.

Aplikacija će koristiti podatke iz satelita Copernicus Sentinel-5P, lansiranog u listopadu 2017. Oni će se kombinirati s visokokvalitetnim podacima o kvaliteti zraka, prikupljenim u realnom vremenu. Tako bi svaki korisnik mogao dobiti individualizirane i specifične savjete za vježbanje, uz upozorenja o zagađenju udaljenom samo deset metara.

U međuvremenu, razvija se i druga aplikacija koja će temeljem analize kakvoće zraka predlagati alternativne prometne pravce u zagađenim gradskim središtima. EarthSense, spin-off tvrtka sveučilišta u Leicesteru, razvija alat koji će urbanim stanovnicima omogućiti da vide trenutne podatke i prognoze zagađenja zraka na svom putu do posla ili škole.

Na sveučilištu u Leicesteru razvijaju aplikaciju koja će navoditi ljude da se kreću manje zagađenim područjima Izvor: Društvene mreže / Autor: EarthSense

EarthSense će koristiti podatke u realnom vremenu, prikupljene senzorima već instaliranim na uličnim svjetiljkama oko Wolverhamptona. Ti senzori bilježe razine dušikovog dioksida i drugih čestica koje zagađuju zrak.

'Koristeći informacije iz aplikacije, ljudi će moći birati manje zagađen put kojim prolaze. Time će istovremeno sami udisati čišći zrak i kretanjem zaobilaznim pravcima smanjiti koncentraciju zagađenja u već kontaminiranim područjima', nada se Tom Hall, direktor tvrtke EarthSense.